Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

OPEC v novembri znížil ťažbu ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Celková produkcia ropy v rámci kartelu v novembri klesla o 193.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne na celkom 29,55 milióna barelov/deň.

Paríž 11. decembra (TASR) - Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v novembri podľa dohody obmedzili svoju produkciu. Potvrdili to najnovšie údaje.

Ropný kartel a jeho partneri v aliancii OPEC+, ako je Rusko, sa snažia redukciou ťažby udržať ceny ropy na súčasnej úrovni napriek poklesu svetového obchodu a bohatým skladovým zásobám komodity.

Celková produkcia ropy v rámci kartelu v novembri klesla o 193.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne na celkom 29,55 milióna barelov/deň, uviedol OPEC vo svojej mesačnej správe.

Aliancia OPEC+ sa vlani dohodla, že od 1. januára zníži svoju produkciu o 1,2 milióna barelov denne na podporu trhu.

Minulý týždeň OPEC a jeho spojenci schválili ešte ráznejšie obmedzenie produkcie v 1. kvartáli budúceho roka, o ďalších 500.000 barelov/deň. Saudská Arábia pritom súhlasila s redukciou svojej ťažby ešte o 400.000 barelov denne na „dobrovoľnej a doplnkovej báze".

Arabské kráľovstvo však aj napriek zníženiu ťažby dodalo v novembri na trhy 9,85 milióna barelov ropy denne, čím prekročilo septembrovú produkciu na úrovni 8,80 milióna barelov/deň, keď jeho ropné zariadenia zasiahli útoky.

Kartel sa snaží zo všetkých síl udržať ceny ropy na úrovni, ktorú považuje za uspokojivú. Ale rozmach ťažby z bridlíc v USA spôsobil, že trhy sú nadmerne zásobované ropou. OPEC sa však domnieva, že ťažobná aktivita v USA v budúcom roku zoslabne. Odhaduje sa, že produkcia krajín mimo OPEC v roku 2020 vzrastie len o 2,17 milióna barelov/deň, čo je o niečo menej, ako sa pôvodne predpokladalo.

Kartel vo svojej mesačnej správe odhadol, že na budúci rok dosiahne dopyt po rope v priemere 29,58 milióna barelov denne.