Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

OPEC+ zníži produkciu o 2 mil. barelov denne, najviac od pandémie

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Producentské štáty sa rozhodli pre výraznú redukciu ťažby napriek tomu, že trh je už aj tak napätý a USA a ďalší veľkí dovozcovia požadovali, aby sa objem produkcie neznižoval.

Viedeň 5. októbra (TASR) - Členské štáty ropného zoskupenia OPEC+ sa dohodli na znížení produkcie o 2 milióny barelov denne (1 barel = 159 litrov). To je najvýraznejšie zníženie objemu ťažby od nástupu pandémie nového koronavírusu. Producentské štáty sa rozhodli pre výraznú redukciu ťažby napriek tomu, že trh je už aj tak napätý a USA a ďalší veľkí dovozcovia požadovali, aby sa objem produkcie neznižoval. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

Zástupcovia zoskupenia OPEC+, ktoré zahrnuje štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov na čele s Ruskom, informovali, že OPEC+ sa na zasadnutí vo Viedni dohodlo na znížení o spomínané 2 milióny barelov denne. Cieľom je zastaviť pokles cien ropy, ktoré reagujú na zhoršujúcu sa situáciu v ekonomike. Cena Brentu sa pohybuje okolo 92 USD (92,79 eura) za barel, pričom pred tromi mesiacmi dosahovala ešte zhruba 120 USD/barel.

Krok OPEC+ predstavuje najväčšie zníženie ťažby zo strany členov OPEC a ich spojencov od roku 2020, napriek tomu by sa však na reálnom objeme dodávok na svetové trhy nemalo výraznejšie prejaviť. Niektoré členské štáty totiž už teraz ťažia podstatne menej, než im stanovovali predchádzajúce kvóty, takže po stredajšom rozhodnutí budú v súlade s novými kvótami bez toho, aby svoju produkciu museli obmedziť.

(1 EUR = 0,9915 USD)