Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

OPEC znížila prognózu rastu dopytu po rope v poslednom štvrťroku 2021

Logo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Foto: TASR/AP

Predpokladá sa spomalenie zotavovania vo 4. štvrťroku 2021 v dôsledku zvýšených cien energií, uviedol OPEC v správe. Poukázal pritom na pomalší, než očakávaný dopyt v Číne a Indii.

Viedeň 11. novembra (TASR) – Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo štvrtok znížila svoju prognózu svetového dopytu po komodite v poslednom štvrťroku 2021, keďže vysoké ceny energií brzdia zotavovanie ekonomík z pandémie ochorenia COVID-19. Ropný kartel však aj naďalej predpovedá v nasledujúcom roku 2022 silný rast dopytu, až nad úroveň pred pandémiou.

OPEC vo svojej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac, zvýšil tiež prognózu dodávok ropy z bridlíc od amerických firiem na budúci rok, čo môže potenciálne podkopať snahu kartelu a jeho spojencov a rovnováhu na trhu.

OPEC uviedol, že vo 4. štvrťroku 2021 očakáva priemerný dopyt po rope na úrovni 99,49 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. To je o 330.000 barelov menej, ako predpovedal minulý mesiac. A organizácia znížila aj ročnú prognózu rastu dopytu o 160.000 barelov na 5,65 milióna barelov/deň.

"Predpokladá sa spomalenie zotavovania vo 4. štvrťroku 2021 v dôsledku zvýšených cien energií," uviedol OPEC v správe. Poukázal pritom na pomalší, než očakávaný dopyt v Číne a Indii.

Vlády, spoločnosti a obchodníci pozorne sledujú rýchlosť, s akou sa dopyt po rope zotavuje z minuloročného pádu v dôsledku blokád na zastavenie pandémie. Najnovšia revízia naznačuje, že spotreba ropy vo svete podľa OPEC prekročí hranicu 100 miliónov barelov denne až v 3. štvrťroku 2022, o tri mesiace neskôr, ako kartel odhadoval ešte minulý mesiac.

Ceny ropy tento rok dosiahli niekoľkoročné maximá, keďže OPEC a jeho spojenci z aliancie OPEC+ len postupne zvyšujú dodávky na trhy, ktoré vlani výrazne zredukovali po vypuknutí pandémie. Rastú aj ceny zemného plynu a uhlia.

OPEC uviedol tiež, že v budúcom roku očakáva rast svetového dopytu po rope o 4,15 milióna barelov/deň. To je rovnaký odhad ako minulý mesiac a viac ako svetová spotreba v roku 2019.