Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

OPEC+ zvýši ťažbu s cieľom kompenzovať pokles produkcie ropy v Rusku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie prichádza v období, keď vysoké ceny ropy vyhnali ceny benzínu v Spojených štátoch na rekordnú úroveň. Rast cien energií zároveň vyvoláva obavy z vplyvu na svetovú ekonomiku.

Viedeň 2. júna (TASR) - Zástupcovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší ropní producenti zahrnujúci Rusko, ktorí spolu tvoria zoskupenie OPEC+, sa vo štvrtok dohodli na výraznejšom zvýšení produkcie v júli a auguste, než s akým sa počítalo na základe pôvodnej dohody. Výraznejší rast produkcie by mal čiastočne kompenzovať pokles ťažby ropy v Rusku a zmierniť tlak na ceny komodity. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na informovaný zdroj.

Podľa zdroja sa ministri štátov OPEC+ dohodli, že v júli aj auguste sa produkcia ropy zvýši o 648.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov), zatiaľ čo pôvodný plán počítal so zvýšením ťažby iba o 432.000 barelov/deň. Rozhodnutie prichádza v období, keď vysoké ceny ropy vyhnali ceny benzínu v Spojených štátoch na rekordnú úroveň. Rast cien energií zároveň vyvoláva obavy z vplyvu na svetovú ekonomiku, ktorá sa postupne zotavuje z predchádzajúcej pandémie nového koronavírusu.

Dohoda však nekompenzuje výpadok produkcie v Rusku v plnej miere. Tá sa po uvalení sankcií na Rusku federáciu za jej inváziu na Ukrajinu znížila podľa niektorých zdrojov o viac než 1 milión barelov denne.