Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

OPEC+ zvýši v auguste svoju produkciu podľa pôvodného plánu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Analytici tento krok vo všeobecnosti očakávali, keďže OPEC+ už dlhšie nedokáže plniť ani doterajšie produkčné ciele.

Viedeň 30. júna (TASR) - Aliancia OPEC+ vo štvrtok oznámila, že v auguste zvýši svoju produkciu podľa pôvodného plánu, napriek tlakom, aby dodala na trh viac ropy a pomohla zmierniť rast jej cien. TASR o tom informuje na základe správ DPA a AFP.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci tak v auguste zvýšia svoju ťažbu o 648.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

Invázia Ruska na Ukrajinu však vyvoláva obavy o dodávky ropy. Jej ceny v dôsledku toho prudko stúpli a nečrtá sa žiadne zmiernenie napätia na trhu.

Na pravidelnej mesačnej videokonferencii, ktorá trvala asi hodinu, sa 23 členov aliancie OPEC+ dohodlo, že sa budú v auguste držať svojich plánov a zvýšia produkciu o 648.000 barelov, teda o rovnaké množstvo, ako sa chystajú zvýšiť v júli.

Analytici tento krok vo všeobecnosti očakávali, keďže OPEC+ už dlhšie nedokáže plniť ani doterajšie produkčné ciele.

Ropný kartel OPEC na čele so Saudskou Arábiou a jeho 10 partnerov vrátane Ruska drasticky znížili produkciu v roku 2020, keď pandémia nového koronavírusu a následné blokády spôsobili prudký pokles dopytu. Od minulého roka začali postupne zvyšovať ťažbu, ale len miernym tempom. Spojené štáty a iní hlavní spotrebitelia pritom naliehajú na skupinu, aby dodala na trhy viac ropy.

Štvrtkové stretnutie skupiny sa konalo niekoľko dní predtým, ako americký prezident Joe Biden odcestuje na Blízky východ. Očakáva sa, že bude tlačiť na Saudskú Arábiu, aby viac zvýšila ťažbu.

Ceny ropy tento rok vyskočili na najvyššiu úroveň od roku 2008 po tom, ako Spojené štáty a Európa uvalili sankcie na Rusko za jeho februárovú inváziu na Ukrajinu. Odvtedy síce o niečo klesli, ale stále sú príliš vysoké. Dôvodom sú aj obavy, že štáty OPEC majú len malú kapacitu na ďalšie zvýšenie produkcie.

Mnohí členovia ropnej aliancie nie sú schopní splniť produkčné ciele, napríklad Angola, Nigéria či Líbya.

Európska únia pritom plánuje do konca roka takmer ukončiť dovoz ruskej ropy a potrebuje alternatívne zdroje. Na druhej strane, štáty ako Čína a India dramaticky zvyšujú dovoz ruskej ropy, ktorú Moskva predáva s veľkými zľavami.

Členovia OPEC+ sa najbližšie stretnú 3. augusta.