Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Opel zaplatí pokutu a vyhne sa súdu za emisie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nemecký licenčný úrad v roku 2018 nariadil spoločnosti Opel, aby stiahla niektoré modely. Opel potom zmenil softvér v príslušných vozidlách.

Frankfurt nad Mohanom 19. októbra (TASR) - Nemecká automobilka Opel nebude po zaplatení pokuty vo výške 64,8 milióna eur čeliť súdu v súvislosti s nepresnými údajmi o emisiách výfukových plynov jej dieselových vozidiel. Informovala o tom v utorok prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom.

Automobilka dostala pokutu za to, že emisie z niektorých modelov Opel obsahovali výrazne viac škodlivých látok, ako nahlásila nemeckému úradu pre licencovanie vozidiel. Dohoda o pokute znamená tiež, že Opel nebude čeliť sérii súdnych procesov na rozdiel od jeho konkurenta skupiny Volkswagen.

Rovnako bolo zastavené konanie proti šiestim manažérom Opelu, a to buď pre to, že ich úloha bola obmedzená, alebo z dôvodu zaplatenia pokút.

Opel, ktorý v súčasnosti patrí nadnárodnej spoločnosti Stellantis, zdôraznil, že na rozdiel od iných výrobcov nie je obvinený z úmyselného kriminálneho činu ani z inštalácie podvodného softvéru na maskovanie skutočnej úrovne emisií.

Nemecký licenčný úrad v roku 2018 nariadil spoločnosti Opel, aby stiahla niektoré modely. Opel potom zmenil softvér v príslušných vozidlách.

Spoločnosť bola vo vlastníctve amerického automobilového gigantu General Motors, kým ju v roku 2017 prevzala francúzska skupina PSA Peugeot, ktorá sa na začiatku tohto roka zlúčila s koncernom Fiat Chrysler Automobiles do spoločnosti Stellantis.