Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Opozícia kritizuje systém dotácií v agrorezorte aj po odstúpení Kyseľa

Na archívnej snímke Alojz Hlina. Foto: TASR Michal Svítok

Hlas-SD si zase myslí, že vyvodenie politickej zodpovednosti Milana Kyseľa vo funkcii štátneho tajomníka MPRV je len zásterkou pred trestnoprávnymi dôsledkami sprenevery 2 miliónov eur.

Bratislava 5. januára (TASR) - Minister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) by mal vysvetliť prideľovanie podpôr na ošípané v jeho rezorte. Uviedli to v stredu na brífingu opoziční politici Alojz Hlina z mimoparlamentnej Dobrej voľby a Zsolt Simon, predseda mimoparlamentnej strany Maďarské fórum.

"Odstúpenie štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Milana Kyseľa nebolo prejavom politickej kultúry, ale bolo nevyhnutným, logickým vyústením procesu," vyhlásil Hlina.

Minister Vlčan by podľa neho mal vysvetliť logiku a metodiku, ako je vôbec možné nastaviť taký systém podpory, aby jeho výsledkom bolo, že chovateľ dostane dotáciu 4500 eur na jednu ošípanú. "Pokiaľ to pán minister Vlčan nezvládne, potom je namieste vyvodzovať politickú zodpovednosť aj v jeho prípade," podčiarkol Hlina.

Simona zarazilo, akým spôsobom obhajoval Vlčan štátneho tajomníka Kyseľa a mechanizmus rozdeľovania peňazí na chov ošípaných. "Mne to celé pripomína, ako keby to bolo podľa scenára - chceli sme kradnúť, kradli sme, skontrolovali sme, lup sa podaril, žiadny problém. Toto nie je úplne v poriadku," doplnil Simon.
Na snímke Zsolt Simon, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann

Upozornil napríklad aj na to, že Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) pridelilo dotáciu na ošípané 20.000 eur aj svojej organizačnej zložke Výskumnému ústavu živočíšnej výroby, ktorý je súčasťou NPPC. "To je konflikt záujmov ako vyšitý," poznamenal. Obaja politici vyzvali ministra Vlčana, aby dôveryhodne vysvetlil všetky podozrivé prípady.

Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vo svojom stanovisku rovnako upozornilo, že podpora pre bývalú firmu štátneho tajomníka Kyseľa je len časť problému. Otázny nie je iba vysoký príspevok práve pre danú firmu, ale celkový systém zvláštneho prideľovania štátnych peňazí v gescii ministerstva pôdohospodárstva, ktorý vyvoláva otázniky.

"Štátne peniaze, teda peniaze nás všetkých, boli pridelené na základe dotazníkového zberu údajov. Oslovené preň boli iba vyvolené osoby. Pýtam sa, prečo neprebehla klasická výzva, prečo o možnosti získať príspevok neboli transparentne informovaní všetci poľnohospodári a prečo musíme namiesto riešenia akútnych problémov občanov znova riešiť pochybné šafárenie s verejnými zdrojmi? Toto naozaj nie je o jednej osobe štátneho tajomníka, ale o chorom systéme, kde sa občania ako štatisti majú prizerať, čo si môžu mocní dovoliť," uviedol podpredseda KDH Igor Janckulík.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD si zase myslí, že vyvodenie politickej zodpovednosti Milana Kyseľa vo funkcii štátneho tajomníka MPRV je len zásterkou pred trestnoprávnymi dôsledkami sprenevery dvoch miliónov eur v kauze najdrahších svíň.
Na snímke uprostred predseda strany Hlas - SD Peter Pellegrini, foto z archívu.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

"V tejto dvojmiliónovej kauze nestačí vyvodiť politickú, je nevyhnutné vyvodiť predovšetkým trestnoprávnu zodpovednosť. Vyplatenie dvoch miliónov eur a v najvyššej sume na sviňu spriazneným subjektom OĽANO má jasné znaky podozrenia z korupcie, zneužitia právomocí verejného činiteľa a nehospodárneho nakladania s majetkom štátu. Hlas–SD preto vyzýva pána dočasného a zrejme aj budúceho policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby od veľkých rečí prešiel k činom a nechal prešetriť túto dvojmiliónovú kauzu. Ak sa tak nestane do niekoľkých dní, Hlas–SD podnikne ďalšie kroky," dodal Puci.

Ministerstvo pôdohospodárstva v utorok (4.1.) informovalo, že štátny tajomník Kyseľ ponúkol ministrovi Vlčanovi svoju funkciu. Odôvodnil to "mediálnym lynčom" z posledných dní. Podľa rezortu ide o jeho osobné rozhodnutie, ktoré je reakciou na bezprecedentné útoky, ktorým čelí on a jeho rodina.

"Rozhodnutie štátneho tajomníka Milana Kyseľa vnímam ako prejav vysokej politickej kultúry. Naša kontrola síce nezistila žiadne rozpory a pochybenie v procesoch, na ministerstvo sa však zniesla tvrdá kritika. Celá situácia sa navyše stala predmetom politického osočovania zo strany opozície a rôznych záujmových skupín, či jednotlivcov, ktorým nevyhovuje, že sa zo všetkých síl snažíme rezort očistiť od nánosov korupcie a netransparentnosti. Preto Milana chápem a ďakujem mu za prácu, ktorú na ministerstve odviedol. Želám mu veľa síl do ďalšieho boja za malých a stredných farmárov, ktorí sa aj vďaka nemu po rokoch diskriminácie môžu nadýchnuť," zhodnotil Vlčan.