Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Opozícia chce, aby majetok priznával aj šéf nového Dopravného úradu

Podľa Beblavého je potrebné, aby mohol parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií novovzniknutý "superúrad" kontrolovať. Foto: TASR/Martin Baumann

Žiadosť vyslovila na rokovaní parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Majetkové priznania bude zrejme musieť podávať len jeden zo šéfov dvoch regulačných úradov, ktoré majú vzniknúť zlúčením súčasných piatich. Mal by ním byť šéf Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý ma vzniknúť spojením Telekomunikačného úradu SR a Poštového regulačného úradu. Šéf Dopravného úradu, zriadeného pre oblasť železničnej dopravy, civilného letectva a vnútrozemskej plavby, by majetkové priznanie podávať nemal. Úrad má vzniknúť zlúčením Úradu pre reguláciu železničnej dopravy, Leteckého úradu SR a Štátnej plavebnej správy.

Opozícii sa takéto rozdiely nepozdávajú, na rokovaní parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií preto žiadala, aby podávať priznania museli šéfovia oboch budúcich úradov.

"Poštový a Telekomunikačný úrad podávali majetkové priznania, ostatné úrady nie. Ponechávame len status quo. Nič za tým nie je, nikoho nechránime," uviedol štátny tajomník rezortu dopravy Viktor Stromček. Reagoval tak na podozrenia opozičného poslanca Zsolta Simona (Most-Híd), či za takýmto postupom nie je snaha chrániť šéfa budúceho Dopravného úradu.

Predseda výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) zdôraznil, že ak doteraz "tri maličké úrady" nepodliehajú zákonu, lebo sú veľmi malé, neznamená to, že ani "superúrad", ktorý vznikne ich zlúčením, nemá zákonu podliehať. Najmä pokiaľ jeho kompetencie budú pomerne významné. Poukázal aj na to, že v liberalizovanej doprave môže vznikať konflikt záujmov, čo podľa neho priznáva aj samotná vláda. Je preto podľa Beblavého potrebné, aby výbor mohol kontrolovať novovzniknutý "superúrad".

Zlúčenie úradov prináša návrh zákona o Úrade pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb a Dopravnom úrade z dielne ministerstva dopravy a je v parlamente v druhom čítaní. Dôvodom na zlúčenie úradov je podľa ministerstva zníženie rozpočtových organizácií v rezorte, zoštíhlenie počtu administratívnych zamestnancov, a tým úspora nákladov rozpočtu. Ministerstvo odhaduje, že za prvé tri roky pôsobenia nových úradov sa ušetrí 2,1 milióna eur. Z toho úspora regulačného úradu bude 1,1 milióna a Dopravného úradu 1 milión eur. V prípade zamestnancov sa ich počet zníži o 53 ľudí. V rámci toho klesne počet štatutárnych orgánov o troch ľudí a počty podpredsedov o jedného.