Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Opoziční poslanci sa obracajú na Ústavný súd pre jasličkový zákon

Simona Petrík Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) povedal, že podať podnet na Ústavný súd je právo poslancov.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Podať podnet na Ústavný súd (ÚS) SR je podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) právo poslancov. "Neostáva mi nič iné, len ho rešpektovať," konštatoval šéf rezortu práce.

Reagoval tak na dnešný podnet opozície, ktorým žiada Ústavný súd, aby posúdil zákon o sociálnych službách, známy ako jasličkový zákon. Pod podnet sa podpísalo 34 opozičných poslancov. Podľa nezaradenej poslankyne Národnej rady (NR) SR Simony Petrík je tento zákon diskriminačný a podnet sa opiera o Ústavu SR, ktorá hovorí, že rodičia starajúci sa o deti majú právo na pomoc od štátu.

Jasličkový zákon však podľa poslankyne kladie rodičom a prevádzkovateľom jaslí "polená pod nohy" a je diskriminačný. Napríklad v obmedzení prijímania detí nepracujúcich rodičov či v obmedzovaní počtu detí bez ohľadu na podlahovú plochu a počet učiteľov v jasliach, alebo v obmedzovaní poskytovania starostlivosti deťom, ktoré dovŕšia tri roky koncom kalendárneho roka. Poslankyňa ministrovi vyčítala aj to, že zatiaľ nedodržal svoj sľub v tom, že zverejní výklad tohto zákona a že ho upraví novelou. Apelovala preto na neho, aby tak spravil.

Richter však uviedol, že splnil to, čo sľúbil. A teda, že pripravil kompletný výklad zákona, ako avizoval, a je zverejnený na internetovej stránke ministerstva. "Myslím si, že veľa kritiky hlavne z opozičných lavíc zaznelo pre nepoznanie alebo zlý výklad toho zákona ako takého," opísal Richter. Teraz sa s ním podľa neho môže oboznámiť odborná aj laická verejnosť.

Súčasne rezort poskytne tento výklad podľa ministra aj v písomnej forme napríklad na úrady práce. "Zároveň som sľúbil, že budeme mať otvorený veľký zákon o sociálnych službách a že v ňom spresníme otázku, ktorá sa týka zosúlaďovania rodinného a pracovného života," dodal šéf rezortu práce. To znamená, že sa spresní problematika uprednostňovania matiek, ktoré pracujú. "Ale zároveň jasne uvedieme, že sa vôbec nevylučuje, aby aj iná matka, ak to kapacita zariadenia dovolí, nemohla umiestniť do tohto zariadenia svoje dieťa," doplnil.

Táto zmena zákona je podľa neho momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Do Národnej rady by sa mala dostať do konca prvého polroka tohto roku.

S.Petrík: Podnet naráža na protiústavné prvky v novele

Novelu zákona o sociálnych službách, známu aj ako jasličkový zákon, posúdi Ústavný súd (ÚS) SR. Nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Simona Petrík na dnešnej tlačovej konferencii informovala, že dnes podáva v tejto veci podnet.

"Podnet naráža na protiústavné prvky, ktoré sú v novele diskriminačné voči deťom, rodičom aj prevádzkovateľom jaslí," argumentovala. Pod podanie sa celkovo podľa jej slov podpísalo 34 opozičných poslancov.

Podnet na súd sa opiera o Ústavu SR, ktorá hovorí, že rodičia starajúci sa o deti majú právo na pomoc od štátu. Jasličkový zákon však podľa poslankyne kladie rodičom a prevádzkovateľom jaslí "polená pod nohy" a je diskriminačný. Napríklad v obmedzení prijímania detí nepracujúcich rodičov či v obmedzovaní počtu detí bez ohľadu na podlahovú plochu a počet učiteľov v jasliach, alebo v obmedzovaní poskytovania starostlivosti deťom, ktoré dovŕšia tri roky koncom kalendárneho roka.

Niektoré ustanovenia jasličkového zákona pritom podľa Petrík už teraz od 1. marca postihujú rodičov aj samotné jasle. "Mnohé zariadenia napríklad nevedia, ako majú na novelu reagovať, a preto z obáv radšej buď neprijímajú deti nezamestnaných rodičov alebo zvažujú, že úplne zavrú," opísala. Mnohé jasle si už totiž teraz uvedomujú, že podmienky na personál alebo na bezbariérové priestory nedokážu splniť do 1. januára 2018. To je podľa nej napríklad aj prípad troch jaslí s materskou školou v Šamoríne a okolí.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) pritom podľa poslankyne sľúbil vo februári po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom, že bude jasličkový zákon novelizovať a opraví ho. "Na tejto schôdzi Národnej rady sa tak zatiaľ nestalo, ani sa nestane," upozornila Petrík. Tiež podľa nej sľúbil, že vydá výklad zákona, aby ho vedeli prevádzkovatelia jaslí interpretovať. Zákon však platí už vyše mesiaca a ministerstvo výklad zatiaľ neurobilo.

"Apelujem na ministra Richtera, aby dodržal svoje slovo, aby vyjasnil a opravil novelu o sociálnych službách v časti jasličkového zákona," konštatovala opozičná poslankyňa. Verí, že minister svoje slovo dodrží a rodičia a prevádzkovatelia jaslí nebudú musieť čakať až na to, kým v tejto veci rozhodne ÚS. "Toto podanie vnímam ako poistku pre všetkých, ktorých sa táto novela negatívne dotýka," uviedla. "Spackaný" jasličkový zákon je pre ňu aj jedným z dôležitých bodov a dôvodov odvolávania ministra Richtera.