Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Orange spúšťa vysokorýchlostnú 5G sieť na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Operátor považuje 5G sieť za zásadný technologický míľnik, ktorého súčasťou v budúcnosti nebudú len vyššie prenosové rýchlosti a rozšírená kapacita siete, ale aj nové možnosti.

Bratislava 12. mája (TASR) – Operátor Orange spúšťa vysokorýchlostnú sieť piatej generácie (5G) na Slovensku. Informovala o tom v stredu hovorkyňa operátora Alexandra Piskunová. Sieť je zatiaľ dostupná pre obyvateľov bratislavskej mestskej časti Petržalka a obyvateľov vybranej časti Banskej Bystrice.

"Príchod 5G siete je úspešným zavŕšením rozsiahlej trojročnej investície do modernizácie mobilnej siete vo výške 144 miliónov eur," podotkla hovorkyňa operátora. Podľa slov generálneho riaditeľa Orange Slovensko Federica Coloma bude operátor nasadzovať 5G sieť postupne v dvoch fázach – evolučnej a revolučnej.

V 5G sieti budú môcť zákazníci operátora využívať dátové prenosy podľa podporovaného štandardu s maximálnou teoretickou rýchlosťou 1300 megabitov za sekundu (Mbit/s) pri sťahovaní a 130 Mbit/s pri odosielaní súborov, pričom skutočná rýchlosť sťahovania dát môže presahovať až 600 Mbit/s.

"Vysoké rýchlosti dosahuje sieť vďaka samostatnému frekvenčnému pásmu, ktoré funguje oddelene od sietí 4G a 4G+ a ako nadstavbu na ne využíva technologický štandard piatej generácie," vysvetlil operátor s tým, že 5G poskytuje v súčasnosti na frekvenciách 3,5 gigahertzov (GHz).

Operátor považuje 5G sieť za zásadný technologický míľnik, ktorého súčasťou v budúcnosti nebudú len vyššie prenosové rýchlosti a rozšírená kapacita siete, ale aj nové možnosti. "Siete piatej generácie dokážu v budúcnosti naraz obslúžiť násobne väčšie množstvo zariadení a vďaka extrémne nízkej odozve nebudú prekážkou pri využití v takých odvetviach, ako je doprava, priemysel, zdravotníctvo či kritická infraštruktúra," uzavrela hovorkyňa.