Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Orbán nechce znižovať rekordnú 27-% DPH, zníži radšej daň z príjmu

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR - Martin Baumann

Orbán zdôraznil, že filozofiou jeho vlády je zdaňovať spotrebu a nie prácu.

Budapešť 27. apríla (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán neráta so znížením súčasnej 27-% dane z pridanej hodnoty (DPH). Premiér dnes v rámci parlamentnej hodiny otázok vyhlásil, že návrh opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) na zníženie DPH namiesto znižovania dane z príjmov fyzických osôb je farizejský, pretože podľa neho práve socialisti vyhnali DPH do rekordných výšok.

Orbánova vláda zaviedla v roku 2012 rekordný kľúč DPH v rámci Európskej únie, dovtedy bola táto daň 25-%.

Podľa agentúry MTI poslanec MSZP Zoltán Gál dnes navrhol, aby namiesto avizovaného znižovania dane z príjmov v návrhu rozpočtu pre rok 2016 vláda radšej znížila DPH určitých druhov tovarov. Ako príklad uviedol hydinu, mlieko, ovocie a zeleninu, pretože to by pomohlo rodinám s nízkym príjmom, a podľa jeho slov by to pomohlo potlačiť aj čiernu ekonomiku.

Dániel Kárpát z ultrapravicového Jobbiku vyjadril podobný názor, že vysoká DPH je "motorom čiernej ekonomiky", pritom najviac postihuje chudobné vrstvy obyvateľstva. Jobbik preto podľa jeho slov navrhne 5-% DPH na základné potraviny a tovar, ktorý napomáha výchove detí.

Orbán zdôraznil, že filozofiou jeho vlády je zdaňovať spotrebu a nie prácu.