Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Orbán v Srbsku: Musíme trvať na zámere postaviť plynovod Južný prúd

Maďarský premiér Viktor Orbán sa zhovára s premiérom Srbska Alexandrom Vučičom. Foto: TASR/AP

Plynovod Južný prúd by mal prepravovať ruský plyn do strednej Európy cez Čierne more a Balkán.

Budapešť/Belehrad 1. júla (TASR) - Zámeru postaviť plynovod Južný prúd sa nemožno vzdať, vyhlásil dnes v Belehrade maďarský premiér Viktor Orbán po schôdzke s predsedom srbskej vlády Aleksandarom Vučičom.

"Nikto nám nemôže vziať právo na to, aby sme si zabezpečili energetickú bezpečnosť," povedal Orbán podľa agentúry MTI. "Chcú nám vziať toto právo, namiesto neho však nič neponúkajú," zdôraznil.

Plynovod Južný prúd by mal prepravovať ruský plyn do strednej Európy cez Čierne more a Balkán. Rusom by tento projekt umožnil vyhnúť sa tranzitu plynu cez Ukrajinu. Podľa pôvodného plánu by sa stavebné práce na srbskej vetve plynovodu mali začať už v júli.

Projekt ale vyvoláva napätie medzi Ruskom a Európskou úniou (EÚ), ktorá zaviedla sankcie proti vybraným ruským firmám a jednotlivcom za postup Kremľa pri anexii Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny. Srbsko sa tak ocitlo medzi dvoma tábormi. Belehrad už začal prístupové rokovania s Bruselom o vstupe do EÚ, ale zároveň má blízko k Moskve.

Maďarský premiér dnes ďalej Vučičovi navrhol, aby Srbsko prepojilo svoj trh s elektrickou energiou s Maďarskom.