Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Osivo Zvolen dosiahlo v 1. polroku výnosy 7,16 milióna eur

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Osivo Zvolen Rudolf Zajac. Foto: TASR - Milan Kapusta

V druhom polroku 2021 spoločnosť predpokladá opatrnejšie obchodovanie, riešenie situácie s úrodou osív, ako je ich zhoršená kvalita a zároveň výrazný nárast cien.

Zvolen 1. októbra (TASR) - Výnosy z hospodárskej činnosti takmer 7,16 milióna eur zaznamenal v prvom polroku 2021 jeden z najväčších výrobcov certifikovaných osív poľných plodín a zemiakovej sadby na Slovensku - spoločnosť Osivo Zvolen. Z toho tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb dosiahli takmer 3,5 milióna eur. Vyplýva to z informácií, ktoré spoločnosť zverejnila na svojej webovej stránke.

Výsledkom hospodárenia je ale strata 155.299 eur. V prvom polroku 2020 spoločnosť zaznamenala rovnako stratu 33.130 eur.

"Spoločnosť z dôvodu ochorenia COVID-19 čiastočne obmedzila výrobu čerpaním dovolenky, upravila možnosť práce z domu, čiastočne obmedzila logistiku výrobkov, čo ale dokázala preklenúť," píše sa v správe spoločnosti. "Tržby sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku zvýšili, a to najmä zvýšením predaja tovaru," pripomenula.

V druhom polroku 2021 spoločnosť predpokladá opatrnejšie obchodovanie, riešenie situácie s úrodou osív, ako je ich zhoršená kvalita a zároveň výrazný nárast cien. Tiež intenzívnejšie sledovanie finančnej situácie partnerov, predlžovanie splatnosti pohľadávok a tiež riešenie úsporných opatrení a optimalizácie výroby.

Právny predchodca Osiva Zvolen bol založený v roku 1952. Podnik prešiel rôznymi vývojovými štádiami, zmenami názvu, ale podstata podnikania bola vždy zachovaná. V 80. rokoch uplynulého storočia sa od podniku oddelilo šľachtenie drevín, kvetín a zeleniny. Podnik zostal špecializovaný na šľachtenie a semenárstvo poľných plodín. Neskoršie došlo aj k oddeleniu šľachtenia. Posledná zmena nastala v roku 1992, keď sa štátny podnik zmenil na základe privatizačného projektu na akciovú spoločnosť.

Základné imanie spoločnosti je aktuálne vo výške takmer 2,70 milióna eur. Spoločnosť zamestnávala k 30. júnu tohto roku 79 ľudí, čo je o päť menej ako v rovnakom období 2020.