Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Oslobodenie príjmu z predaja nehnuteľnosti od dane sa môže rozšíriť

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Dano Veselský

Účinnosť novely navrhujú od 1. januára 2024.

Bratislava 23. mája (TASR) - Výnimky na oslobodenie príjmu z predaja nehnuteľnosti od dane by sa mohli rozšíriť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania. Návrh predložili poslanci OĽANO Marek Šefčík a Milan Vetrák. Deklarovali, že sa inšpirovali právnou úpravou z Českej republiky.

V súčasnosti je príjem z predaja nehnuteľnosti oslobodený od dane po uplynutí piatich rokov od jej nadobudnutia. Po novom by príjem nepodliehal dani už po uplynutí dvoch rokov od nadobudnutia, ak daňovník má v tejto nehnuteľnosti bydlisko dva roky pred jej predajom. Oslobodenie by mohol získať aj pred uplynutím dvojročnej lehoty, ak použije všetky peniaze z predaja na uspokojenie ďalšej vlastnej bytovej potreby do jedného roka od prijatia kúpnej ceny.

Návrh je podľa predkladateľov reakciou na vysoký rast cien nehnuteľností. "Z tohto dôvodu, ak napríklad rodina s viacerými deťmi dostane ponuku na kúpu väčšieho bytu alebo rodinného domu, ktorý potrebuje na bývanie, musí počkať na uplynutie päťročného obdobia, aby ich príjem z predaja bol oslobodený od dane, nakoľko ich pôvodná hodnota bytu na trhu vzrástla niekedy výrazne, čím by im vznikla povinnosť zaplatiť nemalú daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti," uviedli v dôvodovej správe.

Účinnosť novely navrhujú od 1. januára 2024.