Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

OSN: Globálny ekonomický rast sa tento rok spomalí na 1,9 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Svetová ekonomika minulý rok čelila sérii šokov vrátane následkov pandémie ochorenia COVID-19, ruskej invázie na Ukrajinu a prudkého nárastu inflácie.

New York 25. januára (TASR) - Pesimistická prognóza pre globálnu ekonomiku na rok 2023 by nemala viesť k uvažovaniu v krátkodobom horizonte alebo k drastickým fiškálnym škrtom, ktoré by mohli zhoršiť nerovnosť alebo ohroziť rozvojové ciele. Uviedla to v stredu Organizácia Spojených národov (OSN). TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Svetová ekonomika minulý rok čelila sérii šokov vrátane následkov pandémie ochorenia COVID-19, ruskej invázie na Ukrajinu a prudkého nárastu inflácie.

Globálny ekonomický rast sa v dôsledku toho tento rok spomalí na 1,9 % z odhadovaných 3 % v roku 2022, uviedla OSN vo svojej správe o svetovej hospodárskej situácii a vyhliadkach.

Generálny tajomník OSN António Guterres však upozornil, že krátkodobé uvažovanie alebo tvrdé úsporné opatrenia môžu prehĺbiť problémy a oddialiť dosiahnutie cieľov v oblasti udržateľného rozvoja. "Tieto bezprecedentné časy si vyžadujú bezprecedentné činy," dodal.

Členské štáty OSN prijali v roku 2015 celkom 17 cieľov trvalo udržateľného rozvoja (SDGs). Patrí k nim aj dosiahnutie potravinovej bezpečnosti, odstránenie chudoby a poskytnutie prístupu k čistej a cenovo dostupnej energii do roku 2030.

Kým samit v New Yorku koncom tohto roka posúdi pokrok pri dosahovaní týchto cieľov, už teraz sa ukazuje, že mnohé z nich nie sú na ceste k splneniu.

Guterres poukázal pritom na "pomalší rast, vysokú infláciu a stúpajúcu dlhovú zraniteľnosť", ktoré brzdia dosahovanie trvalo udržateľného rozvoja.

Ekonómovia zvyčajne vyzývajú vlády, ktoré zápasia s finančnými problémami, aby znížili výdavky a utiahli si opasky. Ale podľa OSN v súčasnosti je to náročné, zvlášť v rozvojových krajinách.

Podľa správy v roku 2022 vynaložili vlády vo ôsmich rozvojových krajinách na obsluhu dlhu viac ako 25 % svojich príjmov. V prípade Srí Lanky to bolo takmer 80 % vládnych príjmov.

OSN sa obáva aj rizika poklesu rozvojovej pomoci. Vojna na Ukrajine a budúca rekonštrukcia "odklonia niektoré zdroje" od krajín s nízkymi príjmami.

Vlani v septembri Rozvojový program OSN odhadol, že bezprecedentné množstvo kríz posunulo ľudský pokrok o päť rokov späť.