Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

OSN sa snaží predĺžiť platnosť dohody o vývoze obilia z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Rusko sa však sťažuje, že ani po uzavretí tejto dohody nemôže predávať svoje výrobky – západné sankcie totiž postihujú jeho finančný i logistický sektor.

New York 7. októbra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres sa snaží predĺžiť platnosť dohody o vývoze obilia z Ukrajiny, ktorá prispela k zníženiu svetových cien potravín. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informoval Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

AFP pripomenula, že v júli boli pod záštitou OSN podpísané dve dohody: jedna s platnosťou 120 dní umožnila vývoz ukrajinského obilia, ktoré bolo zadržané v prístavoch v dôsledku ruskej invázie, a druhá má uľahčiť vývoz ruského obilia a hnojív v čase sankcií uvalených voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu.

Rusko sa však sťažuje, že ani po uzavretí tejto dohody nemôže predávať svoje výrobky – západné sankcie totiž postihujú jeho finančný i logistický sektor.

Dujarric informoval, že Guterres sa prostredníctvom telefonickej diplomacie snaží vyriešiť situáciu s rôznymi úradmi, ktoré blokujú obchodovanie s ruskými hnojivami a ruským obilím. Dodal, že dvaja vysokí predstavitelia OSN odcestujú približne o týždeň do Moskvy, aby o týchto otázkach rokovali s ruskými predstaviteľmi.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v piatok uviedla, že svetové ceny potravín klesli v septembri už šiesty mesiac po sebe. Index cien obilnín FAO však v porovnaní s augustom vzrástol o 1,5 percenta. Medzinárodné ceny pšenice medzitým narástli o 2,2 percenta pre obavy zo sucha v Spojených štátoch a Argentíne a pre neistotu o budúcnosti 120-dňovej dohody o vývoze obilia z Ukrajiny.





4 pel bub