Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

OSN varuje pred ďalším spomalením ekonomiky v tomto roku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Vyhliadky na zníženie úrokových sadzieb centrálnych bánk môže zmierniť rozpočtový tlak na vlády a firmy, ale samotné úroky nemôžu vyriešiť problémy od štátneho dlhu po rastúcu nerovnosť a zmeny klímy.

New York 16. apríla (TASR) - Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Vyhliadky na zníženie úrokových sadzieb centrálnych bánk môže zmierniť rozpočtový tlak na vlády a firmy, ale samotné úroky nemôžu vyriešiť problémy od štátneho dlhu po rastúcu nerovnosť a zmeny klímy, uviedla Konferencia OSN pre obchod a rozvoj.

Konferencia vyzvala zároveň na multilaterálne stratégie na oživenie investícií a obchodu, podporu plnej zamestnanosti a spravodlivého rozdelenia príjmov. Zdôraznila pritom, že sú kľúčové pre silný hospodársky rast.