Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Osram plánuje zmeny, chce zrušiť tisícky pracovných miest

Závod spoločnosto Osram v nemeckom meste Eichstätt Foto: TASR/AP

Divízia osvetľovacej techniky nemeckej spoločnosti Siemens dosahuje ročne tržby asi 5 miliárd eur, má v 16 krajinách 44 závodov .

Mníchov 22. novembra (TASR) - Firma Osram, divízia osvetľovacej techniky nemeckej spoločnosti Siemens, plánuje pred budúcoročným oddelením od materskej firmy reštrukturalizáciu vrátane zrušenia tisícok pracovných miest. Pre agentúru Reuters to dnes uviedlo niekoľko zdrojov blízkych informáciám.

Program reštrukturalizácie by mal stáť približne 500 miliónov eur, pričom väčšinou zasiahne prevádzky mimo Nemecka. Siemens ani Osram sa k informáciám nevyjadrili. Siemens sa rozhodol odčleniť väčšinu divízie Osram začiatkom budúceho roka potom, ako v dôsledku nepriaznivých podmienok na trhu ustúpil od pôvodného plánu uviesť akcie Osramu na burze.

Podobne ako ďalšie firmy v tomto sektore aj Osram zasiahol presun od tradičných žiaroviek na energeticky úspornejšie LED žiarovky. K tomu sa pridal cenový tlak zo strany nastupujúcich ázijských spoločností ako LG alebo Samsung. Siemens však nemá záujem o ďalšie investície do tohto biznisu s cieľom udržať ho konkurencieschopný voči ázijským rivalom.

Osram, ktorý ročne dosahuje tržby asi 5 miliárd eur, má v 16 krajinách 44 závodov a za ostatný rok už znížil počet zamestnancov o 2000 na 39.000. Podrobnosti o odčlenení by mal Siemens zverejniť na zasadnutí dozornej rady na budúci týždeň.