Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Otázka paliva pre jadrovú elektráreň Paks v Maďarsku je vyriešená

Foto: TASR/MTI

Informoval o tom dnes agentúru MTI z Bruselu minister maďarského úradu vlády János Lázár po schôdzke s podpredsedom Európskej komisie pre klímu a energetiku Miguelom Ariasom Caňetem.

Budapešť/Brusel 24. marca (TASR) - Všetky prekážky v otázke riešenia dodávky paliva pre budúce dva nové bloky jadrovej atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi sú odstránené, informoval dnes agentúru MTI z Bruselu minister maďarského úradu vlády János Lázár.

Po schôdzke s podpredsedom Európskej komisie pre klímu a energetiku Miguelom Ariasom Caňetem predstaviteľ maďarskej vlády povedal, že štátny tajomník úradu vlády Balász Sonkodi dnes tiež rokoval o tejto otázke v Luxemburgu so zástupcami agentúry Európske spoločenstvo pre atómovú energiu (Euratom). Ako dodal, Sonkodimu sa podarilo vyjasniť s Euratomom všetky sporné otázky a parafovať zmluvu.

Podľa Lázára sa s Caňetem dohodli, že túto otázku čoskoro uzatvorí aj EK.

Viaceré maďarské médiá 12. marca citovali britský ekonomický denník Financial Times (FT), ktorý sa odvolával na nemenované zdroje a konštatoval, že Brusel pozastaví realizáciu 12-miliardovej maďarsko-ruskej zmluvy o rozšírení elektrárne.

Štátny tajomník maďarského úradu vlády zodpovedný za komunikáciu András Giró-Szász dôrazne dementoval informácie FT a oznámil, že bude požadovať vydanie opravy. Denník však odmietol žiadosť o opravu s tvrdením, že všetky zverejnené informácie sú podložené.

Europoslanec Benedek Jávor zo strany Dialóg pre Maďarsko (PM) vtedy uviedol, že EK neschváli maďarsko-ruskú zmluvu, ktorá zabezpečí ruskej spoločnosti Rosatom monopol pri dodávke jadrového paliva pre budúce nové dva bloky atómovej elektrárne v Paksi.

Podľa jeho slov k príslušnej časti maďarsko-ruskej zmluvy sa už negatívne vyjadril Euratom.

Dohodu o spolupráci pri mierovom využití jadrovej energie medzi Maďarskom a Ruskou federáciou podpísali 14. januára 2014 pri Moskve na pôde prezidentskej rezidencie Novo-Ogariovo za účasti maďarského premiéra Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko v zmysle zmluvy poskytne Maďarsku na výstavbu dvoch nových blokov elektrárne úver 12 miliárd eur.

Poslanci maďarského parlamentu schválili dohodu 6. februára. Prezident János Áder príslušný zákon podpísal 10. februára. Voči dohode ostro protestovali opozičné strany okrem ultrapravicového Jobbiku.