Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

OTS: Tradičné ankety nekopírujú predstavy „mienkotvorných“

Foto: NEF Hospodársky klub

O trinásť dní sa končia nominácie do tradičných ankiet Zlatý biatec, Best Bank, Najsympatickejšia osobnosť slovenskej politiky a spoločnosti, World politician a Mierová cena zo Slovenska 2015 pre verejnosť.

Bratislava 7. novembra (OTS) - Krátko po ukončení nominácií sa začne hlasovanie hlasovanie voliteľov a verejnosť bude mať túto možnosť až do posledného dňa roka. Sú však zrkadlom verejnej mienky niekoľkotisíc návštevníkov www.hospodarskyklub.sk.

Takpovediac sebamilované osobnosti zo slovenskej spoločnosti a politiky propagované väčšinou médií nemajú šancu potvrdiť si „milovanosť“ verejnosťou, alebo aspoň jej tichý obdiv - uznanie. Respondenti – návštevníci www.hospodarskyklub.sk, kde sú predmetné ankety zverejnené pod banerom ANKETY 2021 nepotvrdzujú však ani „popularitu-nepopularitu“ osobností z medzinárodného života.

Ohlasy od respondentov od začiatku tohtoročných edícií ankiet, ktoré majú takúto životnosť: Zlatý biatec tridsiatu reprízu, Best Bank dvadsiatyprvý ročník, Najsympatickejšia osobnosť... siedmy ročník, World Politician devätnásty ročník a Mierová cena ... pre verejnosť siedmy ročník majú spoločného menovateľa: „Spoločnosť a život v nej je ďaleko od mojich predstáv a našich možností.“

„Máme síce dosť skvelých ľudí, ale príliš veľa duchom chabých a dezorientovaných občanov...“. Príliš často zaznievajú aj názory, že sme ako štát – národ a „našu vodcovia“ prinajmenej chválenkári a postrádame schopnosť, ako aj odvahu porovnávať sa s inými štátmi – národmi a ich lídrami. Viac ako nepríjemné sú hlasy o našom vzdelanostnom a kultúrnom zaostávaní, ale aj o „líderskej“, no i ľudskej trápnosti mnohých koaličných a opozičných politikov.

Do polnoci 5. novembra 2021 bolo v ankete Zlatý biatec aktuálne nominovaných pätnásť osobností. Do ankety prišlo celkove 4671 hlasov. Najviac hlasov zo SR majú doteraz prof. M. Huba, pedagóg, režisér a herec, 360 hlasov, B. Klempa, virológ, 272, a O. Apoleníková, SHR, 248 hlasov. Zo zahraničných osobností S. Marin, fínska premiérka, 304 hlasov, I. Koutná a jej tím vedcov z brnenského laboratória Centra bunkového a tkanivového inžinierstva, 249, a H. Blaško, poslanec EP, 228 hlasov.

V 21. ročníku ankety Best Bank je nominovaných iba šesť bánk, resp. poisťovní. Spolu dostali 1239 hlasov. Na prvom mieste je najčastejší víťaz ankety Prvá stavebná sporiteľňa s 296 hlasmi, za ňou nasleduje Poisťovňa Kooperatíva s 281 hlasmi a na myslenom stupni víťazov je zatiaľ J&T banka s 273 hlasmi.

Do 7. ročníka ankety Najsympatickejšia osobnosť slovenskej politiky a spoločnosti je aktuálne nominovaných 29 osobností. Poradie prvých desiatich je veľavravné : 1. P. Mihók, predseda SOPK, 1860 hlasov, 2. A. Barcík, podnikateľ, 1178, 3. J. Hrčka, starosta Petržalky, 308, 4. M. Smatana, 5. R. Kollár, iniciátor Veda pomáha..., 6.-7. M. Vallo a T. Malatinský, 8. Z. Čaputová, prezidentka SR, 149, 9. Z. Baťová a 10. M. Kollár, poslanec NR SR. Zastúpenie medzi nominovanými má aj 5 členov vlády SR : J. Naď, 56 hlasov, R. Sulík, 34, A. Doležal, 28, I. Korčok 23, a V. Lengvarský, 20 hlasov.

Do XIX. ročníka ankety World Politician bolo nominovaných 8 osobností, ktoré dostali spolu 1474 hlasov. Najviac hlasov dostal čínsky prezident Si Ťin-pching 360 a o dva hlasy menej dostala fínska premiérka S. Marin. Na 5. mieste je ruský prezident V. V. Putin so 193 hlasmi a na 8. pozícu prezident USA J. Biden s 20 hlasmi.

Siedma edícia „Mierová cena zo Slovenska 2015“ pre verejnosť má odlišný vývoj ako hlasovanie Medzinárodného mierového výboru vo výročný deň hirošimskej tragédie. Z desiatich zahraničných osobností získal jednoznačne najviac hlasov bývalý nemecký kancelár H. Kohl in memoriam 454, za ním nasleduje Elon Reeve Musk s 348 hlasmi... Zo SR sú zatiaľ nominiované iba dve osobnosti. Senior dizajnerka pôsobiaca v zahraničí L. Petráková dostala 317 hlasov. Celkove došlo pre dvanásť nominovaných 2697 hlasov.

http://www.hospodarskyklub.sk/index.cgi?ankety2021
https://www.creativ.sk/data/Martin_HUBA_Hospodarsky_klub_2021.mp4
https://www.ceskenovinky1.eu/2021/10/17/peter-kasalovsky-ako-a-cim-zavriet-dvere-pred-totalitou/

Zdroj: NEF Hospodársky klub, združenie
Založené v roku 1993
www.hospodarskyklub.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.