Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Overovať určené meradlá budú môcť viaceré firmy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Po úspešnom vykonaní kontroly vybranej vzorky meradiel môže byť všetkým meradlám predĺžený čas platnosti overenia najviac o päť rokov.

Bratislava 3. novembra (TASR) – Vláda uvoľnila trh s overovaním meradiel a zrovnoprávnila postavenie subjektov, ktoré takéto overovanie budú vykonávať. Dotkne sa to najmä Slovenskej legálnej metrológie, ktorá prišla o štatút „určenej organizácie“ a po novom bude mať po splnení legislatívnych požiadaviek postavenie autorizovanej osoby vykonávajúcej overovanie určených meradiel alebo úradné meranie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o metrológii, ktorý v stredu schválila vláda.

„Návrhom zákona sa má zabezpečiť zrovnoprávnenie postavenia subjektov vykonávajúcich overovanie určených meradiel,“ uviedol v predkladacej správe k schválenému materiálu Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

Okrem uvoľnenia trhu s overovaním meradiel priniesla novela aj možnosť štatistickej kontroly meradiel na možné predĺženie času platnosti ich overenia. Po úspešnom vykonaní kontroly vybranej vzorky meradiel môže byť všetkým meradlám, ktoré sú súčasťou základného súboru, predĺžený čas platnosti overenia najviac o päť rokov. Dôvodom tejto zmeny je, že fyzikálne princípy merania v moderných elektronických meradlách poskytujú podľa úradu vyššiu mieru stability ich metrologických charakteristík ako pri mechanických alebo elektromechanických meradlách.

Schválená legislatíva tiež spresňuje spôsobilosť v rámci výkonu overovania určených meradiel, úradného merania, opravy a montáže určených meradiel alebo balenia a dovozu označených spotrebiteľských balení. Zároveň odstraňuje viacero povinností v rámci zníženia byrokratickej záťaže.