Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ovocinári vítajú schválenie podmienok sezónneho zamestnávania

Na archívnej snímke jablká odrody Topaz. Foto: TASR - Martin Palkovič

Ovocinári veria, že práve motivačne nastavené podmienky pre firmy a aj sezónnych zamestnancov naštartujú brigády v poľnohospodárstve, aby sa pozbieralo čo najviac kvalitnej slovenskej úrody.

Bratislava 18. júna (TASR) - Slovenskí ovocinári vítajú schválenie podmienok sezónneho zamestnávania, aj keď konečný výsledok úplne nezohľadnil ich pôvodné návrhy. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v reakcii na novelu Zákonníka práce, ktorú 15. júna schválila Národná rada (NR) SR.

Pripomenula, že zamestnávanie brigádnikov a zvýhodneného režimu sa týka 520 hodín, nie 1040 ako chceli pôvodne pestovatelia. "Rovnako poslanci schválili miernejšie odvodové úľavy, než navrhovali pestovatelia. Poľnohospodári teraz v praxi uvidia, ako bude celý systém fungovať, a či bude nutné rokovať o ďalších zmenách – v rámci prípadnej novely Zákonníka práce," priblížila.

"Naši poľnohospodári – pestovatelia na problém nedostatku brigádnikov poukazujú už minimálne 10 rokov. Brigádnikov je totiž všeobecne málo, práca na poli im nevonia a navyše boli za ňu aj slabo platení. Bežne sa stávalo, že pestovatelia výbornú úrodu nemali s kým pozbierať. Následne pod stromami zhnila aj tretina kvalitného ovocia. Namiesto finančne nemotivovaných Slovákov preto v sadoch, na poliach či vo vinohradoch pracujú najmä brigádnici z tretích krajín, ako je Ukrajina alebo Srbsko," poznamenala.

Ovocinári podľa Holéciovej veria, že práve motivačne nastavené podmienky pre firmy a aj sezónnych zamestnancov naštartujú brigády v poľnohospodárstve, aby sa pozbieralo čo najviac kvalitnej slovenskej úrody, a aby sa stihla aj v správnom čase spracovať v potravinárskych spracovateľských prevádzkach. "Práve preto sa výhodnejšie zamestnávanie brigádnikov po novom týka aj potravinárskych spracovateľských prevádzok," podčiarkla.

"Slovensko je krajinou, ktorá má mimoriadne vhodné podmienky na pestovanie ovocia nášho klimatického pásma. Ovocie, ktoré vieme v sadoch vypestovať, patrí svojou kvalitou medzi najlepšie v Európe,
" dodala Holéciová.

Zamestnávanie pracovníkov na vymedzené sezónne práce v sektore poľnohospodárstva a cestovného ruchu sa zjednoduší. Zároveň sa znížia mzdové náklady s tým súvisiace. Počíta s tým novela Zákonníka práce, ktorú v stredu (15. 6.) schválilo plénum NR SR hlasmi všetkých 134 prítomných poslancov. Zákon má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2023.