Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

OZ KOVO: Chceme poukázať na znižovanie životnej úrovne

Na snímke protestná akcia OZ KOVO pred NR SR v Bratislave 27. októbra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vláda nám zobrala príplatky za sobotu, za nedeľu, zrušila zastropovanie dôchodkov, znížila dôchodky, berie nám ďalšie istoty právnych vecí. Chceme to vrátiť naspäť, uviedol Machyna.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Na proteste pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave chcel Odborový zväz (OZ) KOVO poukázať na znižovanie životnej úrovne a sociálnych štandardov. Podľa predsedu zväzu Emila Machynu je na prvom mieste človek, nie kapitál. Na proteste pred NR SR sa zúčastnilo vyše sto ľudí.

Po prerušovanom blokovaní priechodov pre chodcov v Košiciach, v Poprade, v Žiline, v Banskej Bystrici a v Nitre pokračujú protestné aktivity v Bratislave. Medzi požiadavky zväzu patrí opätovné napojenie príplatkov na minimálnu mzdu či vytvorenie podmienok pre kolektívne vyjednávanie na podnikovej aj odvetvovej úrovni. Okrem toho chce zväz obnoviť možnosť rozširovania kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa a predloženie jasného plánu vlády na približovanie sa mzdovej úrovni vyspelých krajín EÚ.




"Vláda nám zobrala príplatky za sobotu, za nedeľu, zrušila zastropovanie dôchodkov, znížila dôchodky, berie nám ďalšie istoty právnych vecí. Chceme to vrátiť naspäť. Aby sme mohli lepšie obhajovať ľudí a chrániť ich v rámci práce, to je náš cieľ. Vláda si musí vážiť občanov, ktorých má," uviedol Machyna.



"V stredu 27. októbra zasadajú poslanci NR SR a to je príležitosť osobne im pripomenúť, že zastupujú ľudí tejto krajiny, z ktorých mnohí zarábajú najnižšie mzdy v krajinách EÚ v parite kúpnej sily. To znamená, že za svoje mzdy - po zaplatení povinných platieb za bývanie, energiu či potraviny - už nie sú schopní slušne žiť, len prežívajú na hranici chudoby," konštatoval člen predsedníctva rady zväzu pre bratislavský a trnavský región Jaroslav Kopanica. Podľa neho priemerná mzda na Slovensku nemôže konkurovať priemernej mzde v ostatných krajinách EÚ. Preto chcú poslancov žiadať, aby sa zaktivizovali a vytvorili legislatívu, ktorou sa občania a zamestnanci svojimi príjmami aspoň priblížia k mzdovému priemeru EÚ.

Machyna pokračoval, že protestami nechcú obmedzovať či nahnevať vodičov, ale upozorniť na situáciu. Poobede bude protest pokračovať pred úradom vlády.