Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

OZ KOVO urobí aj tento rok kampaň na podporu kolektívneho vyjednávania

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu sa politické strany v predvolebnom súboji predbiehajú v tom, kto a akým spôsobom by vedel znížiť dane a odvody.

Bratislava 11. februára (TASR) - Jednou z možností ako zvyšovať na Slovensku mzdy je kolektívne vyjednávanie. Presvedčený je o tom Odborový zväz KOVO, ktorý aj v tomto roku bude tlačiť na to, aby mzdy zamestnancov rástli. Spustí preto kampaň na podporu kolektívneho vyjednávania.

"Vzhľadom na dynamiku ekonomického rastu, vývoj produktivity práce, nie je mzdová úroveň na Slovensku adekvátna," skonštatovala na dnešnej tlačovej konferencii podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková. Ako uviedla, minulý rok k tretiemu kvartálu bola priemerná mzda 861 eur. "Asi dve tretiny zamestnancov nedosahujú úroveň priemernej mzdy na Slovensku. V prípade, že priemerná mzda sa bude hýbať niekde okolo 880 eur za rok 2015, tak medián tvorí asi 705 eur v hrubom vyjadrení," vyčíslila Benedeková.

Preto je zväz presvedčený, že kolektívne vyjednávanie potrebuje reštart. "Potrebujeme posilniť sociálny dialóg tak na odvetvovej úrovni, ako aj na podnikovej úrovni, aby sme dosiahli razantnejší nárast miezd. Tam, kde odbory pôsobia, sú mzdy v podnikoch, ktoré sú pokryté kolektívnou zmluvou, asi o 21 % vyššie ako v podnikoch, kde kolektívna zmluva neexistuje," uviedla Benedeková s tým, že v septembri tohto roka pripravujú opäť rozsiahlu kampaň na podporu kolektívneho vyjednávania.

Podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu sa politické strany v predvolebnom súboji predbiehajú v tom, kto a akým spôsobom by vedel znížiť dane a odvody. "Mnohé strany sa predbiehajú v tom, aký bude raj pre zamestnancov hlavne nie vďaka tomu, že by zvyšovali mzdy, ale ako znížiť dane a odvody, aby človek zarobil v čistom viac," skonštatoval Machyna.

Zároveň je tiež presvedčený, že na Slovensku musia rásť mzdy. "Ak niekto hovorí, že cena práce má rásť len znižovaním daní a odvodov, tak to dobré nie je. Rád by som videl serióznu kalkuláciu, ktorá by hovorila o tom, ako sa naplní príjem a výpadok a ako sa bude znižovať deficit, ktorý dnes potrebujeme na to, aby sme v roku 2018 dosiahli vyrovnaný rozpočet," doplnil Machyna.

OZ KOVO upozorňuje aj na to, že zamestnanci na Slovensku odpracujú viac hodín za výrazne nižšiu mzdu ako v iných krajinách. "Priemerný týždenný odpracovaný čas na Slovensku je 41 hodín pri priemernej produktivite práce na odpracovanú hodinu 2,5 % a priemerná mzda je na úrovni 824 eur v rámci vybraných odvetví. V susednom Rakúsku je priemerný odpracovaný čas 37 hodín pri oveľa nižšej produktivite na úrovni 1 % a priemerná mzda je 3474 eur. Takže slovenský zamestnanec odpracuje viac hodín s vyššou hodinovou produktivitou práce a dostane niekoľkonásobne nižšiu mzdu," vyčíslil ekonomický poradca OZ KOVO Juraj Zelezník.

V rámci daňovo-odvodového nastavenia by odborári súhlasili so zvýšením dane pre právnické osoby. Na druhej strane navrhujú, aby odpisy, ktoré budú do priamych investícií či technologických celkov, mohli byť odpisované počas piatich rokov. "Dnes všetky nadnárodné spoločnosti zdaňujú svoj príjem niekde inde a za iné dane, ktoré sú v daňových rajoch nižšie, i keď na Slovensku máme daň jednu z najnižších, čo sa týka z priamych daní oproti štátom okolo nás," podotkol Machyna.