Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

P. Altmaier: Samit EÚ zvýšil šance na zotavenie ekonomiky v 2. polroku

Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier. Foto: TASR/AP

Lídri EÚ dosiahli dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky postihnuté pandémiou a o rozpočte EÚ na roky 2021 - 2027 v utorok nadránom.

Berlín 21. júla (TASR) - Pravdepodobnosť postupného oživenia ekonomiky v 2. polroku tohto roka sa po dohode lídrov Európskej únie o záchrannom balíku pre členské krajiny zasiahnuté pandémiou nového koronavírusu výrazne zvýšila. Povedal to v utorok nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier.

Ako povedal pre médiá, dohoda je dobrou správou pre milióny ľudí v Nemecku aj celej Európe. Dodal, že "šanca, že v 2. polroku, približne od konca októbra, zaznamenáme mierne postupné zotavenie, prudko vzrástla". Altmaier predpokladá, že všetky európske štáty sa k rastu vrátia už v budúcom roku.

Lídri EÚ dosiahli dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky postihnuté pandémiou a o rozpočte EÚ na roky 2021 - 2027 v utorok nadránom. V rámci fondu obnovy v hodnote 750 miliárd eur budú po dohode členských štátov Európskej únie predstavovať granty 390 miliárd eur. Zvyšok predstavujú úvery. Je to ústupok skupine takzvaných šetrných krajín, ktoré nesúhlasili s pôvodným plánom delenia fondu obnovy na 500 miliárd eur na granty a iba 250 miliárd eur na úvery. Celková suma, ktorú tvoria fond obnovy a budúci 7-ročný rozpočet, predstavuje rekordných 1,82 bilióna eur.