Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

P. Hatiara nahradí na poste splnomocnenca pre Gabčíkovo L. Lazár

Ladislav Lazár Foto: TASR

Personálne prepojenie funkcie splnomocnenca vlády pre výstavbu a prevádzku SVD Gabčíkovo-Nagymaros s pozíciou generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby podľa L. Lazára len pomôže vodnému dielu.

Gabčíkovo 24. októbra (TASR) - Vo funkcii splnomocnenca vlády pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVD G-N) nahradí súčasného splnomocnenca Petra Hatiara generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár.

Rozhodla o tom vláda na dnešnom rokovaní v areáli vodného diela na návrh ministra dopravy Jána Počiatka (nominant Smer-SD).

Hatiar zastával aj funkciu vedúceho delegácie slovenskej vlády na rokovaniach s Maďarskom o vykonaní Rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci SVD G-N a bol tiež poverený vykonávaním Dohody o niektorých dočasných technických opatreniach a prietokoch do Dunaja a Mošonského ramena Dunaja z 19. apríla 1995.

Počiatek navrhol vymenovať na tieto pozície rovnako Ladislava Lazára, ktorý tak nahradí Hatiara vo všetkých funkciách. "Ladislav Lazár spĺňa požiadavky na kontinuitu zabezpečenia práce splnomocnenca i celej činnosti jeho útvaru, vrátane odborných a konzultačných činností," odôvodnil rezort dopravy.

L. LAZÁR: Prepojenie funkcie splnomocnenca pre Gabčíkovo a šéfa VV dielu pomôže

Personálne prepojenie funkcie splnomocnenca vlády pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVD G-N) s pozíciou generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby, š. p. (VV, š. p.) len pomôže vodnému dielu. Konštatoval to dnes nový splnomocnenec Ladislav Lazár, ktorý je súčasne aj generálnym riaditeľom VV, š. p. Jeho vymenovanie do funkcie splnomocnenca odobrila vláda na dnešnom zasadnutí v areáli vodného diela.

"Vodohospodárska výstavba má všetky údaje a všetky odborné predpoklady na to, aby sa starala o vodné dielo. Aj to v podstate na dennej báze robí," vysvetlil Lazár s tým, že splnomocnenec je podľa jeho slov trochu mimo dennej reality. "Takže očakávame, že takéto spojenie pomôže celému procesu, k dokončeniu vodného diela," dodal Lazár.

Okrem postu splnomocnenca bude zastávať aj funkciu vedúceho delegácie slovenskej vlády na rokovaniach s Maďarskom o vykonaní Rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci SVD G-N. Tvrdí, že v prípade, ak jedna zo strán nechce dokončiť toto dielo, jediné, čo ju môže k tomu v súčasnej situácii primäť, sú ekonomické argumenty. "Jednoznačne by dostavba pomohla obidvom krajinám a tiež EÚ, pretože by sa zabezpečilo omnoho vyššie sprieplavnenie Dunaja," podotkol.

Lazár je súčasne aj poslancom košického samosprávneho kraja a tiež mestským poslancom v Košiciach, no tvrdí, že všetky funkcie zvládne zastávať naraz. "Akákoľvek funkcia nie je len o jednej osobe, ktorá ju vykonáva, ale o kolektíve, ktorý je okolo vás," zdôraznil. Aj vďaka kolegom to tak podľa jeho slov bude možné zvládať.