Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Kažimír: Digitalizácia znamená obrovskú príležitosť pre daňové správy

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Martin Baumann

Otázka zdaňovania má podľa ministra financií medzinárodný rozmer, pretože nestačí byť dobrý len na Slovensku, ale je potrebné mať schopnosť spolupracovať a vymieňať si skúsenosti s tými najlepšími.

Bratislava 26. júna (TASR) - Digitalizácia je veľkou príležitosťou pre daňové správy, môže pomôcť dosiahnuť ideálny stav férového zdaňovania. Skonštatoval to v utorok na brífingu počas Valného zhromaždenia Európskej organizácie daňových správ (IOTA) v Bratislave minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Digitalizácia podľa ministra na jednej strane spôsobuje daňovým úradníkom vrásky na čele, pretože ide o úplne novú dimenziu, na ktorú staré postupy nestačia. "Ale digitalizácia znamená aj obrovskú príležitosť pre daňové správy rôznych štátov, aby boli schopné lepšie si vymieňať informácie, aby boli schopní lepšie zdieľať postupy, a to s jediným cieľom – vybrať viac pri stávajúcich sadzbách a dosiahnuť snáď ideálny stav férového zdaňovania," zdôraznil Kažimír.

Otázka zdaňovania má podľa Kažimíra medzinárodný rozmer, pretože nestačí byť dobrý len na Slovensku, ale je potrebné mať schopnosť spolupracovať a vymieňať si skúsenosti s tými najlepšími. Finančná správa SR zorganizovala pri príležitosti končiaceho slovenského predsedníctva v IOTA konferenciu, na ktorej sa zúčastnili najvyšší predstavitelia daňových správ zo 44 členských krajín IOTA.

"Som hrdý na to, že sme mohli počas minulého roku byť lídrami v mnohých oblastiach, že sme mohli v podstate vyvážať aj zo Slovenska artikel, ako lepšie vyberať dane, aj keď stále platí, že máme mnoho problémov ešte na Slovensku a ešte bude trvať nejaký čas, aby sme dosiahli úroveň férového zdaňovania, tak ako je to vo väčšine krajín hlavne západnej Európy," priblížil Kažimír.