Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír: Eurozónu vnímam ako motor európskej integrácie

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír (SMER-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

V hre o post šéfa Euroskupiny by mali byť aj portugalský minister financií Mario Centeno a lotyšská ministerka Dana Reizniece-Ozola.

Bratislava/Brusel 30. novembra (TASR) - Slovenský minister financií Peter Kažimír dnes oficiálne podal prihlášku na post predsedu Euroskupiny. Potvrdilo to Ministerstvo financií (MF) SR.

"Mojím mottom je urobiť si domáce úlohy smerom k zmene k lepšiemu. Ako na národných, tak na celoeurópskej úrovni. Začíname písať novú kapitolu, kapitolu postavenú na dokončení architektúry hospodárskej a menovej únie, ako aj potrebe konsolidácie už existujúcich pravidiel a nástrojov," uviedol vo svojom stanovisku ku kandidatúre Kažimír.

Eurozónu podľa vlastných slov vníma ako motor európskej integrácie posilňujúci celé spoločenstvo. "Sila Európskej únie pramení v našej diverzite a mojou ambíciou je integrovať celú našu komunitu, tých, ktorí už majú euro ako menu a aj tých, ktorí euro ešte nemajú," dodal Kažimír.

V hre o post šéfa Euroskupiny by mali byť aj portugalský minister financií Mario Centeno a lotyšská ministerka Dana Reizniece-Ozola.

Euroskupina, ktorá rozhoduje o dôležitých otázkach napríklad v oblasti hospodárskej alebo fiškálnej politiky eurozóny, v pondelok (4.12.) vyberie nástupcu súčasného predsedu Jeroena Dijsselbloema. V rámci voľby má každý z 19 ministrov jeden hlas a víťaz musí získať jednoduchú väčšinu.