Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kažimír: Rešpektujem Centenove schopnosti, budeme úzko spolupracovať

Na snímke Peter Kažimír gratuluje Máriovi Centenovi k víťazstvu v Bruseli. 4.12.2017, Brusel. Foto: TASR/AP

Kažimír po skončení procesu hlasovania zablahoželal víťazovi a potvrdil, že sa vo finálnej fáze vzdal v jeho prospech, aby bol splnený cieľ, na ktorom sa dohodli európski socialisti.

Brusel 4. decembra (TASR) - Minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý sa v pondelok v Bruseli dostal do druhého kola tajného hlasovania o nového predsedu Euroskupiny, uviedol, že po prvom kole sa vzdal svojej kandidatúry a aj s podporou hlasov, ktoré malo Slovensko, pomohol k výhre Máriovi Centenovi z Portugalska.

Kažimír po skončení procesu hlasovania zablahoželal víťazovi a potvrdil, že sa vo finálnej fáze vzdal v jeho prospech, aby bol splnený cieľ, na ktorom sa dohodli európski socialisti, že túto funkciu by mal prebrať niekto, kto má podobné politické videnie ako končiaci šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

"Som pripravený s ním spolupracovať. Rešpektujem jeho znalosti a schopnosti. Nebude to mať jednoduché, lebo nás čaká zložitý polrok očakávaných zmien, práca na novej architektúre menovej únie,"
opísal situáciu Kažimír a dodal, že pomocná ruka "z našej strany" stále platí.

Minister s odkazom na svoju účasť vo voľbách o predsedu Euroskupiny pripomenul, že socialisti prvotne rátali s nomináciou talianskeho ministra financií Piera Carla Padoana, ktorý je šéfom štvorčlennej skupiny socialistov v Euroskupine (Malta, Portugalsko, SR a Taliansko).

Pri Padoanovi bol široký stranícky konsenzus, ten sa však nečakane a na poslednú chvíľu rozhodol prenechať túto pozíciu portugalskému rezortnému kolegovi. To viedlo Kažimíra k rozhodnutiu tiež sa zapojiť do súťaže, čo by - podľa jeho slov - nerobil, keby nemal šancu a podporu niektorých dôležitých krajín eurozóny. Nakoniec Centeno bez problémov porazil luxemburského liberálneho ministra Pierra Gramegnu aj vďaka podpore SR a jej prívržencov z prvého kola hlasovania.

"Pre nás bolo dôležité, že sme mohli zaujať a ubezpečujem, že aj najväčšie členské krajiny EÚ si všimli, že Slovensko má názor. Že malá krajina a nový členský štát sa chce aktívne podieľať na formovaní budúcnosti nás všetkých v oblasti financií a finančných trhov. My máme názor. Môžem povedať, že nie každý má názor," skonštatoval. Dodal, že rozhodnutie ísť do súťaže o šéfa Euroskupiny vnímal aj ako možnosť prezentovať Slovensko a verí, že sa mu to podarilo.

Najväčšiu politickú skupinu v 19-člennej eurozóne majú európski ľudovci (EPP) - osem ministrov. Tí sa však do súboja nezapojili, lebo ľudovci majú obsadené najvyššie pozície v Európskej komisii, Európskej rade aj v Európskom parlamente. O funkciu sa mohli uchádzať ministri financií z krajín eurozóny, kde sú pri moci sociálnodemokratické alebo liberálne vlády a vládne koalície.

Mário Centeno sa v januári stane v poradí tretím predsedom Euroskupiny



Ministri financií členských krajín eurozóny v pondelok v tajnom hlasovaní v Bruseli rozhodli, že po Jeanovi-Claudovi Junckerovi a Jeroenovi Dijsselbloemovi v poradí tretím predsedom Euroskupiny sa stane súčasný minister financií Portugalska Mário Centeno.

Portugalský kandidát nakoniec získal najväčší počet hlasov, keď v druhom kole mal väčšiu podporu členských krajín ako jeho rivali - minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) a kandidát Luxemburska Pierre Gramegna. Lotyšská ministerka financií Dana Reizniece-Ozola vypadla v prvom kole hlasovania.

Centeno, ako zástupca európskej politickej rodiny socialistov, bol už dlhší čas považovaný za favorita súboja o túto funkciu, podporu mu v sobotu (2.12.) vyjadrila aj Strana európskych socialistov (PES) na svojom kongrese v Lisabone.

Centeno sa stal portugalským ministrom financií v decembri 2015, keď sa súčasná ľavicová vláda chopila moci. Kabinet odvtedy výrazne zmiernil úsporné opatrenia, ktoré muselo Portugalsko zavádzať po tom, ako v roku 2011 požiadalo o záchranný úver vo výške 78 miliárd eur, aby sa vyhlo bankrotu.

Šéf Euroskupiny predsedá stretnutiam ministrov financií krajín eurozóny a je významným verejným činiteľom.