Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír požaduje zrýchlenie fiškálnych stimulov v eurozóne

Na snímke guvernér NBS Peter Kažimír. Foto: TASR Martin Baumann

Chaos v EÚ ešte zvyšuje, že niektoré členské štáty pozastavili očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, čo znamená, že protipandemické reštrikcie môžu trvať ešte dlhšie.

Bratislava 17. marca (TASR) - Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír požaduje od vlád rýchlejšie fiškálne stimuly. Európska centrálna banka (ECB) chráni ekonomiku eurozóny pred nárastom výnosov na dlhopisoch svojou uvoľnenou menovou politikou aj preto, že vlády sú pri prijímaní fiškálnych stimulov príliš pomalé, povedal Kažimír, ktorý je členom rady guvernérov ECB, v rozhovore pre Bloomberg.

Aj keď nárast výnosov dlhopisov vlád eurozóny nie je "zatiaľ dramatický", ECB chce podporiť dôveru, aby eurozóna nepocítila negatívny vplyv zvýšenia trhových úrokových sadzieb, ktoré podporil balík fiškálnych stimulov americkej vlády v objeme 1,9 bilióna USD (1,59 bilióna eur).

"Obávam sa, že v porovnaní s enormným fiškálnym impulzom v USA začnú vplyvy tohto európskeho pôsobiť s veľkým oneskorením, hovoríme o mesiacoch a rokoch," uviedol Kažimír. "Spoločná fiškálna reakcia zaostáva a je potrebné ju urýchliť, aby podporila zotavenie."

ECB minulý týždeň prisľúbila, že v 2. kvartáli výrazne zrýchli nákup aktív v rámci svojho núdzového pandemického programu s celkovým rámcom 1,85 bilióna eur. Cieľom tohto opatrenia je zachovanie priaznivých podmienok financovania v eurozóne.

Podľa Kažimíra bolo toto rozhodnutie "reakciou na prelievanie trhového pohybu, ktorý spustilo schválenie fiškálneho balíka v USA," a jeho cieľom je zabrániť rozširovaniu diskrepancií medzi ekonomickými fundamentmi a vyššími nákladmi na financovanie.

Na rozdiel od USA z fondu obnovy EÚ v objeme 750 miliárd eur ešte nezačali prúdiť peniaze, navyše ich distribúcia sa stretáva s problémami, keďže podľa Európskej komisie (EK) väčšina programov obnovy predložených vládami sa musí ešte dopracovať, aby mohli byť schválené. Výsledkom môže byť meškanie pri uvoľňovaní prostriedkov, čo bude ďalšou výzvou pre ekonomiku eurozóny, ktorá sa zotavuje z koronakrízy pomalšie než iné globálne ekonomiky. Dôvodom je predlžovanie lockdownov a pomalé očkovanie.

Chaos v EÚ ešte zvyšuje, že niektoré členské štáty pozastavili očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, čo znamená, že protipandemické reštrikcie môžu trvať ešte dlhšie.

Kažimír je však napriek tomu optimistický a uviedol, že ECB nebude musieť stláčať výnosy dlhopisov večne. "S postupným oživovaním ekonomiky a so všeobecným zlepšením situácie budú trhové sadzby prirodzene reagovať," uviedol. Dôležité podľa neho bude, aby "takýto nárast odrážal ekonomické fundamenty" a aby k nemu neprispeli nejaké špekulatívne, neodôvodnené kroky.

(1 EUR = 1,1926 USD)