Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír sa vzdal poslaneckého mandátu, čoskoro nebude ani minister

Na snímke Peter Kažimír. Foto: TASR Jaroslav Novák

Kažimíra do funkcie guvernéra vymenoval A. Kiska 13. marca tohto roka.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Bratislava 1. apríla (TASR) - Peter Kažimír (Smer-SD) sa v pondelok vzdal poslaneckého mandátu, ministrom financií však zatiaľ ostáva. Rozhodol sa tak po tom, čo ho prezident SR Andrej Kiska vymenoval do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), ktorej vedenia sa ujme od 1. júna tohto roka.

Kažimír po vymenovaní za guvernéra NBS avizoval, že sa postupne vzdá všetkých politických postov. V pondelok do kancelárie Národnej rady (NR) SR predložil oficiálny dokument, v ktorom sa vzdáva mandátu poslanca NR SR. "Tak ako som avizoval, postupne sa vzdám všetkých politických postov. Dnes som sa oficiálne vzdal mandátu poslanca a predpokladám, že v najbližšom období dôjde aj k ukončeniu môjho pôsobenia na ministerstve financií," uviedol v stanovisku pre médiá Kažimír. Na post poslanca NR SR bol zvolený v parlamentných voľbách 5. marca 2016 za stranu Smer-SD. Poslanecký mandát si neuplatňoval.

Kažimíra do funkcie guvernéra vymenoval Kiska 13. marca tohto roka. Na poste vystrieda Jozefa Makúcha. Ten oznámil v novembri minulého roka Bankovej rade NBS, že chce z tohto postu predčasne odísť. Oficiálne sa pritom malo skončiť jeho funkčné obdobie v roku 2021. Makúch naznačil skorší odchod z funkcie už vlani v septembri.