Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Kmec: Pracujeme na zvýšení synergií s Európskou radou pre inovácie

Na snímke podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Aktuálne pripravujeme pilotný transfer zdrojov z Programu Slovensko práve do EIC. Tieto zdroje budú určené len pre domáce subjekty, ktoré sa doň budú zapájať, uviedol Kmec.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Úrad podpredsedu vlády SR realizuje opatrenia na zvýšenie synergií s Európskou radou pre inovácie (EIC), pričom do tohto programu pripravuje transfer zdrojov z Programu Slovensko. Uviedol to vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD). Informovala o tom v piatok hovorkyňa Kancelárie podpredsedu vlády SR Loretta Pinke, v súvislosti s návštevou prezidenta EIC Michiela Scheffera.

"Realizujeme viacero opatrení na zvýšenie synergií s EIC. Zo zdrojov Plánu obnovy a odolnosti boli podporené projekty, ktoré získali v rámci EIC Seal of excellence. Aktuálne pripravujeme pilotný transfer zdrojov z Programu Slovensko práve do EIC. Tieto zdroje budú určené len pre domáce subjekty, ktoré sa doň budú zapájať," uviedol Kmec.

Scheffer diskutoval s investormi a žiadateľmi o financovanie z EIC. Hlavnou témou bola výmena skúseností s grantovými schémami EIC a identifikácia faktorov, ktoré by mohli zvýšiť úspešnosť slovenských firiem. Ako dodala hovorkyňa, diskutovali aj o tvorbe národných politík, ktoré by mali pozitívny vplyv na zvyšovanie účasti slovenských výskumných organizácií a firiem v programoch.

"Slovensko zatiaľ nedosahuje svoj potenciál v programoch EIC, pričom dôvodom nemusí byť len nízka kvalita projektov. V hodnotiacom procese EIC Akcelerátor je dôležité preukázať schopnosť pritiahnuť súkromných investorov, čo je v podmienkach slovenského kapitálového trhu náročné," priblížila generálna riaditeľka Výskumnej a inovačnej autority Michaela Kršková, ktorá je zároveň členkou poradnej rady EIC. Dodala, že v zálohe majú niekoľko opatrení, ktorými by mohli investovanie do domácich prelomových technológií podporiť.