Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Krištúfková navrhuje odklad vzniku IT systému sociálnych služieb

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Petra Krištúfková (Sme rodina). Foto: TASR - Jakub Kotian

Koaličná poslankyňa za Sme rodina argumentuje plánovanými zmenami v iných oblastiach, ktoré by ovplyvnili aj tento systém.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Zavedenie jednotného systému zberu údajov o sociálnych službách sa má odložiť o jeden rok. Namiesto spustenia od 1. januára budúceho roka sa má posunúť na 1. január 2022.

Jeho správcom malo byť ministerstvo práce. Vyplýva to z novely zákona o sociálnych službách, ktorú do parlamentu predložila koaličná poslankyňa Petra Krištúfková (Sme rodina). Parlament by sa mal právnou normou zaoberať na októbrovej schôdzi.

Vytvorenie právnych podmienok pre vznik nového informačného systému schválila bývalá vláda v septembri minulého roka. Zámerom bolo, aby sa skvalitnil zber údajov z tejto oblasti, čo malo následne prispieť k skvalitneniu procesu strednodobého plánovania rozvoja sociálnych služieb a ich súvisiaceho spolufinancovania. Ustanovenie zákona ešte ani nezačalo platiť a už má sa meniť.

"Dôvodom je skutočnosť, že vláda sa vo svojom programovom vyhlásení na roky 2020 až 2024 zaviazala pripraviť nový zákon o sociálnych službách, pričom je pravdepodobné, že novým zákonom prijaté legislatívne úpravy najmä v oblasti posudzovania odkázanosti na pomoc a financovania pomoci pre odkázanú osobu, budú mať vplyv aj na obsah a štruktúru jednotlivých evidencií, ktoré majú byť vedené v informačnom systéme," uvádza sa v dôvodovej správe k novele zákona, ktorú predložila Krištúfková.

Zároveň upozornila, že Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR pripravuje zásadné zmeny vo fungovaní štátnych informačných systémov.

"Preto je nevyhnutné účinnosť informačného systému odsunúť s cieľom prehodnotenia jeho obsahu s prihliadnutím na zámery vychádzajúce z PVV, ako aj s cieľom prípadného získania výhodnejších cenových ponúk pre štát pre zákazku na tvorbu tohto informačného systému," konštatuje dôvodová správa.