Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Súd v Južnej Karolíne rozhodol v prípade vydieračskej kampane

Foto: TASR/AP

Federálne súdy v USA môžu ukladať exemplárne náhrady škody ako odstrašujúci prostriedok proti ďalšiemu podobnému previneniu.

Columbia/Praha 22. septembra (TASR) - Bývalý spolumajiteľ Arcy Pavol Krúpa má zaplatiť viac než 32 miliónov USD (27,26 milióna eur) českému podnikateľovi Zdeňkovi Bakalovi za to, že proti nemu viedol dlhodobú vydieračskú kampaň. Rozhodol o tom americký federálny súd v Južnej Karolíne.

Krúpa podľa konečného rozsudku viedol 5 rokov vydieračskú kampaň proti Bakalovi a teraz musí zaplatiť 32.406.146 USD.

"Stručne povedané, táto žaloba reaguje na medzinárodnú nactiutŕhačskú kampaň, ktorú pán Krúpa viedol proti pánovi Bakalovi v neskrývanej snahe vylákať od neho peniaze," uvádza sa podľa tlačovej správy BM Management v rozsudku. "Aj keď sa odohrávala na dvoch kontinentoch, išlo o koordinovanú kampaň s jediným spoločným cieľom donútiť pána Bakalu, aby ustúpil vydieračským požiadavkám pána Krúpu a zaplatil 23 miliónov dolárov za ukončenie obťažovania a ohovárania," cituje správa rozsudok.

Federálne súdy v USA môžu ukladať exemplárne náhrady škody ako odstrašujúci prostriedok proti ďalšiemu podobnému previneniu. "Takéto vysoké odškodné má byť výchovným prostriedkom pre Pavla Krúpu, ale aj ďalších," uviedol sudca.

Sudca tiež jasne povedal, že Krúpovi bola opakovane poskytnutá príležitosť, aby závažné obvinenia, ktoré boli proti nemu vznesené, spochybnil, ale odmietol to urobiť. "Mal všetky možnosti na predloženie svojej obhajoby, napriek tomu sa pán Krúpa správal k tomuto súdu a procesným pravidlám s rovnakým pohŕdaním a nevšímavosťou, akú prejavil k právam pána Bakalu," dodal sudca v záverečnom rozsudku.

(1 EUR = 1,1738 USD)