Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Mihók: Podnikatelia očakávajú zodpovedný a profesionálny prístup vlády

Na archívnej snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Foto: TASR Jakub Kotian

Aj na Slovensku musí platiť, že politika nesmie ďalej vytvárať deliace čiary medzi občanmi, že musí spájať ľudí a firmy, uviedol predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók.

Bratislava 27. januára (TASR) – Rok 2022 bude stále dominantne ovplyvnený pandémiou, a to priamo, ale i dôsledkami, ktoré vyvolala. Výhodou však je, že firmy už majú skúsenosti s riešením mimoriadnych situácií. Na štvrtkovom 25. ročníku konferencie Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) to povedal jej predseda Peter Mihók. Podľa neho je dôležité, aby sme aj na úrovni štátu prestali improvizovať, aby kroky vlády boli predvídateľné a najmä profesionálne.

"Slovenská ekonomika, ako aj celá spoločnosť, bude musieť reagovať na vplyvy vonkajšieho prostredia, ktoré budú generovať politiku vlády a celej decíznej sféry aj opatrenia podnikateľských subjektov," povedal Mihók. Tieto faktory sa prejavujú napríklad v cenách energií a ďalších surovín, narušenom svetovom dodávateľskom systéme a s ním spojenou logistikou. "Dôsledkom tejto situácie je rast inflácie podporovaný dynamickým rastom verejného dlhu jednotlivých krajín, turbulentnou medzinárodnou situáciou, ako aj pomerne vysokým stupňom volatility na svetových trhoch," zdôraznil Mihók.

Výhodou slovenskej ekonomiky je podľa šéfa SOPK pomerne dobrá adaptabilita podnikateľského sektora na nové podmienky, ako aj pomerne vysoký stupeň odolnosti v nestabilnom makroekonomickom prostredí. Preto aj slovenská ekonomika nenaplnila rôzne prognózy a očakávania výšky jej prepadu.

Podnikatelia podľa Mihóka očakávajú zodpovedný a profesionálny prístup vlády a celej riadiacej sféry s jasnými pravidlami opierajúcimi sa o seriózne domáce a medzinárodné štúdie. "Aj na Slovensku musí platiť, že politika nesmie ďalej vytvárať deliace čiary medzi občanmi, že musí spájať ľudí a firmy, aby sme na konci dňa nevyšli z dnešnej situácie slabší a teda porazení, ale ako súčasť moderného postcovidového sveta," dodal Mihók.