Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

P. Pellegrini: Rozhodnutie vlády je okradnutím seniorov o 13. dôchodky

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak tým potvrdzuje, že jeho politika je politikou na ochranu bohatých a ignoruje potreby slabých a sociálne ohrozených, uzavrel Pellegrini.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Stredajšie rozhodnutie vládneho kabinetu Igora Matoviča (OĽaNO) je podľa expremiéra Petra Pellegriniho okradnutím seniorov o 13. dôchodky. Reagoval tak na schválené zmeny pri 13. dôchodkoch, kde sa mení jeho charakter na štátnu sociálnu dávku a jej maximálna výška bude 300 eur.

"Ide o nemorálne konanie voči našim seniorom, pretože Sme rodina pred voľbami podporila návrh na 13. dôchodok v plnej výške. Každý dôchodca mal dostať starobný dôchodok vo výške 460 eur," kritizuje Pellegrini. Namiesto toho v stredu vláda schválila zmenu, vďaka ktorej bude sociálna dávka vo výške od 50 do 300 eur, pričom najvyššiu sumu dostane podľa opozičného poslanca len úzka skupina z celkového počtu 1,4 milióna dôchodcov.

"Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) tým potvrdzuje, že jeho politika je politikou na ochranu bohatých a ignoruje potreby slabých a sociálne ohrozených," uzavrel Pellegrini.

Minister Krajniak po rokovaní vlády zdôraznil, že celkovo viac ako 300 miliónov eur bude na 13. dôchodky rozdelených tak, že tí s najnižšími dôchodkami dostanú najväčší 13. dôchodok. "Vzhľadom na koronakrízu chceme zohľadniť aj takýto sociálny rozmer, aby sme podporili tých, ktorí majú najnižšie príjmy," vysvetlil.