Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

P.Pellegrini: V januári bude stretnutie k brexitu a jeho dosahom na SR

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

Pod taktovkou ministra hospodárstva a ministerstva zahraničných vecí podľa premiéra pracujú expertné skupiny a pripravujú scenáre, ktorými sa SR bude riadiť v prípade tzv. tvrdého brexitu.

Bratislava 15. decembra (TASR) - V januári sa uskutoční stretnutie k brexitu a jeho dosahom na Slovensko. Oznámil to v sobotu v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Chcem oznámiť, že už v januári zvolávam špeciálne stretnutie zodpovedných rezortných kolegov, aby sme aj s predstaviteľmi obchodu, priemyslu na Slovensku hovorili o tom, ako sa budeme správať a čo nám hrozí," spresnil.

Pod taktovkou ministra hospodárstva a ministerstva zahraničných vecí podľa Pellegriniho už pracujú expertné skupiny z rôznych oblastí a pripravujú scenáre, ktorými sa SR bude riadiť v prípade tzv. tvrdého (neriadeného) brexitu.

"Máme analýzy, tých analýz je niekoľko. Na Slovensko by dosah brexitu mohol byť menší, pod 1 % HDP. Nejaké výkyvy na pracovnom trhu môžu byť, ale vzhľadom na nedostatok voľnej pracovnej sily v SR by nejaká redukcia pracovnej sily nespôsobila žiadne hospodárske škody. Bez úplného dosahu by to, samozrejme, nešlo," upozornil.

"Slovensko na druhej strane si veľmi želá, aby sa britskej premiérke Mayovej podarilo získať väčšinu v britskom parlamente a aby sme sa s Veľkou Britániou rozlúčili tak, ako sme dohodli v dohodách a politických deklaráciách," podčiarkol Pellegrini.

Potvrdil, že situácia okolo brexitu ani po tohtotýždňovom bruselskom samite lídrov EÚ nie je jasná. "Pani premiérka Mayová nás požiadala, aby sme ešte vyslali nejaký pozitívny signál smerom k britským občanom a poslancom britského parlamentu o tom, že je v našom záujme dohodnúť veľmi dobré vzťahy po tom, ako Veľká Británia vystúpi z EÚ. Toto sme spravili. Prijali sme rezolúciu (deklaráciu), ktorá by mohla ešte premiérke Mayovej pomôcť presvedčiť poslancov britského parlamentu, aby mala väčšinu na schválenie," podčiarkol.

Upozornil, že v Bruseli lídri EÚ-27 konštatovali "jednotne a unisono", že dohoda o brexite sa otvárať nebude. "Myslíme, že je dohodnutá veľmi správne, a teraz je len otázka, či ju Veľká Británia nejakým spôsobom prijme alebo neprijme. Nateraz je táto téma uzavretá. Po Novom roku uvidíme, ako sa v januári k tomu postaví Veľká Británia," povedal.

Podľa Pellegriniho minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) bude dobrým novým guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS). "Neviem si predstaviť lepšieho kandidáta ako Petra Kažimíra. Je to jeden z najúspešnejších ministrov, ocenený dokonca vlani aj medzinárodne. Je dokonca najlepší minister SR, ktorý odchádza hrdo po predložení a schválení vyrovnaného štátneho rozpočtu," myslí si premiér.

"Nemám najmenšiu pochybnosť o tom, aby pán minister Kažimír negarantoval nezávislosť NBS. On bol veľmi nezávislý aj ako minister. NBS bude v dobrých rukách. V iných krajinách je dokonca tradíciou, že významný a šikovný minister financií alebo ekonomického rezortu je nominovaný na post do centrálnej banky," dodal predseda vlády. Jozef Hudák na post viceguvernéra NBS splnil podobne ako Kažimír podľa premiéra zákonné podmienky. "Spochybňovanie beriem skôr ako politiku a snahu o ovplyvňovanie nominácie," uzavrel Pellegrini.