Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Pellegrini: Uzatvárame školy, medzinárodné letiská, aj zábavné parky

Na archívnej snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini a ministerka vnútra SR Denisa Saková . Foto: TASR – Dano Veselský

Podľa ministerky nemožno presne povedať, na koľko Slovákov sa karanténa pri návrate zo zahraničia bude vzťahovať.

Bratislava 12. marca (TASR) - Všetky tri medzinárodné letiská na Slovensku budú pre osobnú dopravu uzavreté z dôvodu šírenia nákazy novým koronavírusom. Zavedú sa aj dočasné hraničné kontroly. Obmedzená bude medzinárodná i vnútroštátna vlaková a autobusová preprava. Dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania. Informovali o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) po zasadnutí ústredného krízového štábu.



V piatok (13. 3.) od 7.00 h sa zavádzajú dočasné hraničné kontroly na hraničných priechodoch so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľskej republiky. Na tejto hranici bude situácia priebežne monitorovaná.

Do 14-dňovej karantény pôjde každý s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, kto sa vráti do zahraničia. Pellegrini informoval, že ministerstvo vnútra má pripravené aj zariadenia pre tých, čo nechcú alebo nemôžu ísť do domácej karantény. Kontaktovať majú linku 112.



Ako priblížila Saková, na územie SR bude pustený len ten, kto tu má trvalý alebo prechodný pobyt, prípadne platný cestovný pas. Tým, čo bývajú pri hraniciach, ministerka odporúča, aby si vybavili potvrdenie od zamestnávateľa, aby mohli byť púšťaní prednostne. Zvážiť by mohli tiež prácu z domu.

Premiér zdôraznil, že občanom neodporúča cestovať vôbec, ak to nie je nutné.

Pre osobnú dopravu budú zatvorené letiská v Bratislave, Košiciach a Poprade, výnimkou bude individuálna doprava. Odcestovať budú môcť zahraniční rekreanti na Slovensku.

Obmedzená bude aj vnútroštátna vlaková a autobusová doprava. Bližšie informácie o tom, v akom režime bude fungovať, poskytne neskôr rezort dopravy.

Saková informovala aj o rokovaniach s ministerstvom hospodárstva o zrušení všetkých zájazdov cestovných agentúr. Riešiť budú tiež prepravu slovenských turistov, ktorí sú momentálne mimo územia Slovenska.

Letka Ministerstva vnútra (MV) SR a Ministerstva obrany (MO) SR funguje podľa Sakovej v núdzovom režime. Slúžiť bude aj pre vycestovaných Slovákov.

Školy a školské zariadenia budú 14 dní zavreté



Všetky školy, predškolské zariadenia, univerzity a voľnočasové združenia na Slovensku budú od pondelka (16. 3.) na 14 dní zatvorené pre šírenie nákazy novým koronavírusom. Informoval o tom dosluhujúci predseda vlády SR Peter Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková po štvrtkovom zasadnutí ústredného krízového štábu.

"Školy budú zatvorené od pondelka, aby sa ľudia na to stihli pripraviť," poznamenal Pellegrini. Zavretie sa týka aj škôl, ktoré už v Bratislave sú zatvorené. "Dni, kedy boli zatvorené, sa nezapočítavajú do tohto 14-dňového obdobia. Od pondelka platí pre všetky školy zavretie na 14 dní, či už boli, alebo neboli zatvorené," uviedol premiér.

Pellegrini potvrdil, že maturitné skúšky, ktoré sa mali konať od 17. do 20. marca, sa budú musieť na minimálne dva týždne odložiť. "Štrnásť dní vedia školy zvládnuť výpadok vo výučbe tak, aby sme nemuseli posúvať školský rok," povedal.

Aquaparky, zábavné parky i lyžiarske strediská budú zatvorené



Všetky aquaparky, zábavné parky a iné rekreačné strediská vrátane lyžiarskych centier, ako aj zábavné podniky a diskotéky budú zatvorené. Informoval o tom dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po štvrtkovom zasadnutí ústredného krízového štábu. Reštaurácie a hotely zostanú podľa jeho slov otvorené.

Od pondelka na nasledujúcich 14 dní ostávajú zatvorené aj všetky materské, základné a stredné školy a rovnako univerzity či voľnočasové kluby na Slovensku. Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej sa obmedzenia týkajú aj autobusovej, vlakovej a leteckej dopravy. Všetci, ktorí sa vrátia zo zahraničia, pôjdu na 14 dní do domácej karantény.

Rovnako sa obmedzenie týka aj úradných hodín na viacerých pracoviskách na tri hodiny, regulovaný bude aj počet osôb, ktoré sem môžu vojsť. Saková tiež uviedla, že bude s Ministerstvom hospodárstva SR rokovať aj o zrušení zahraničných zájazdov.

Všetky akútne operácie sa podľa slov premiéra budú naďalej vykonávať. Posunú sa aj maturitné skúšky.

Všetci, ktorí prídu zo zahraničia, pôjdu na 14 dní do karantény



Všetci, ktorí sa vrátia zo zahraničia, pôjdu na 14 dní do domácej karantény. Po zasadnutí ústredného krízového štábu o tom informovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

V prípade obyvateľov, ktorí nebudú chcieť byť v karanténe doma, aby tak prípadne neohrozili svojich blízkych, vyčlení štát a Ministerstvo vnútra (MV) SR ubytovacie kapacity. "Pripravené je zariadenie v Gabčíkove, vieme takisto poskytnúť kapacity v rekreačných zariadeniach rezortu na Donovaloch a v Liptovskom Jáne," potvrdila na tlačovom brífingu Saková. V prípade, že ani tieto kapacity postačovať nebudú, v koordinácii s ostatnými rezortmi a ich rekreačnými zariadeniami je možnosť tieto kapacity zvýšiť.

Podľa ministerky nemožno presne povedať, na koľko Slovákov sa karanténa pri návrate zo zahraničia bude vzťahovať. "Zatiaľ nemáme presnú informáciu o tom, koľko ľudí sa bude chcieť vrátiť na Slovensko, podľa SIM kariet môžeme presne určiť počet ľudí, no nevieme, koľko z nich sa bude chcieť vrátiť," vysvetlila. Odhadla však, že môže ísť až o 20.000 ľudí.

Pre zatvorené školy sa posunú maturitné skúšky



Maturitné skúšky sa pre zatvorenie všetkých škôl na Slovensku na minimálne dva týždne posunú. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini po zasadnutí ústredného krízového štábu.

Testy ohľadom koronavírusu má vykonávať aj súkromná spoločnosť



Premiér Peter Pellegrini na tlačovej konferencii po rokovaní Ústredného krízového štábu avizoval, že laboratórne testy v súvislosti s novým koronavírusom, spôsobujúcim ochorenie COVID-19, bude na Slovensku po novom vykonávať aj najväčšia súkromná spoločnosť pre laboratórnu diagnostiku.

"Spoločnosť Medirex sa zúčastnila rokovaní k príprave laboratórnych kapacít pre vykonávanie virologických testov na COVID-19," uviedla hovorkyňa spoločnosti Diana Madarászová v stanovisku pre TASR. Doplnila, že Medirex sústredí všetky kapacity na zabezpečenie procesov na pomoc Slovensku a viac informácií bude môcť poskytnúť v piatok.

Klientske centrá i okresné úrady budú otvorené tri hodiny denne



Ministerstvo vnútra (MV) SR obmedzuje úradné hodiny v klientskych centrách, na okresných úradoch, úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny a v pobočkách Sociálnej poisťovne na tri hodiny denne. Po štvrtkovom zasadnutí ústredného krízového štábu to oznámila ministerka vnútra Denisa Saková.

"Takisto budeme obmedzovať aj počet ľudí, ktorí budú vstupovať do klientskych pracovísk a na okresný úrad, aby sme to regulovali presne tak, ako je to už v dnešnej dobe zavedené na pobočkách pošty," priblížila.

Krízový štáb rozhodol o zavedení ďalších opatrení na zamedzenie šírenia nákazy novým koronavírusom. Na 14 dní budú zatvorené všetky školy a školské zariadenia. Všetky tri medzinárodné letiská na Slovensku budú pre osobnú dopravu uzavreté, zavedú sa aj dočasné hraničné kontroly. Do 14-dňovej karantény pôjde každý občan s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, vracajúci sa zo zahraničia.