Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

P. Švec: Zachovanie jednotného a voľného trhu je prioritou

Na snímke štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Švec. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko ako industriálna a exportne orientovaná ekonomika podľa rezortu podporuje skoré uzavretie obchodnej dohody Únie s Austráliou, Indiou, Indonéziou či obchodných dohôd s Čile a Mexikom.

Bratislava 13. marca (TASR) - Zvýšenie konkurencieschopnosti priemyslu Európskej únie (EÚ) a podpora prechodu na klimatickú neutralitu patrili medzi hlavné témy na schôdzke ministrov EÚ zodpovedných za zahraničný obchod v Štokholme. Uspieť môžeme len pri zachovaní jednotného a voľného trhu a pri uplatňovaní princípov Svetovej obchodnej organizácie, uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Švec. V pondelok o tom informovalo MH.

Slovensko ako industriálna a exportne orientovaná ekonomika podľa rezortu podporuje skoré uzavretie obchodnej dohody Únie s Austráliou, Indiou, Indonéziou či obchodných dohôd s Čile a Mexikom. "Priniesť môžu nové exportné príležitosti pre nosné odvetvia nášho priemyslu a prístup k dôležitým zdrojom," dodal Švec. Takmer polovica hodnoty slovenského obchodu s tretími krajinami je podľa neho už v súčasnosti pokrytá týmto typom dohôd o voľnom obchode.

V rokovaniach o obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA najviac rezonovala téma zákona USA o zmiernení inflácie (tzv. IRA), ktorý je pre Slovensko kľúčovým v obchodných vzťahoch s USA. Slovensko podľa ministerstva víta zmenu vykonávacích usmernení vydaných ministerstvom financií USA koncom decembra 2022 týkajúcich sa kategórie komerčných vozidiel. Ostáva však veľa nejasností týkajúcich sa ostatných elektromobilov. "EÚ by mala naďalej vyvíjať tlak na USA v tejto téme," uzavrel štátny tajomník.