Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Szijjártó rokoval v Pekingu o obnovení ekonomickej spolupráce s Čínou

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó, archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Ministri rokovali o možnostiach obnovy hospodárskej spolupráce vo finančnom, chemickom, potravinárskom sektore, vo výrobe elektrických vozidiel.

Peking/Budapešť 24. augusta (TASR) - O čo najrýchlejšom obnovení ekonomickej spolupráce medzi Maďarskom a Čínou rokoval v pondelok v Pekingu maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó a šéf čínskej diplomacie Wang Yi.

Podľa agentúry MTI Yi pripomenul, že Szijjártó je prvým európskym ministrom zahraničných vecí, ktorý po vypuknutí pandémie nového koronavírusu Čínu navštívil. "Táto návšteva má veľký význam z pohľadu obnovy spolupráce," zdôraznil čínsky minister, ktorý Maďarsko označil za dôležitého partnera Číny.

Šéf maďarskej diplomacie vyjadril svojmu rezortnému partnerovi vďaku za čínsku spoluprácu v boji proti šíreniu nového koronavírusu a podotkol, že z tejto ázijskej krajiny doviezlo 185 lietadiel do Maďarska vyše 90 miliónov rúšok, 40 miliónov ochranných odevov a 800.000 liekov, ktoré boli potrebné na úspešný boj proti prvej vlne pandémie.

Ministri rokovali o možnostiach obnovy hospodárskej spolupráce vo finančnom, chemickom, potravinárskom sektore, vo výrobe elektrických vozidiel, ale hovorili aj o pokračovaní projektu modernizácie železničnej trate medzi Belehradom a Budapešťou či obnove železničnej nákladnej dopravy medzi Čínou a Maďarskom.