Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pakistan sa dohodol s menovým fondom na oživení záchranného úveru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Fond predpokladá, že jeho predstavenstvo zvýši záchranný úver zo 6 na 7 miliárd USD a predĺži jeho trvanie do júna budúceho roka.

Islamabad 14. júla (TASR) - Pakistan dosiahol dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o oživení záchranného úveru vo výške 6 miliárd USD (5,96 miliardy eur). To zmierni obavy, že krajina neuhradí svoje zahraničné dlhové záväzky. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Pakistan dosiahol dohodu na úrovni zamestnancov MMF o vyplatenie tranže vo výške 1,17 miliardy USD z úveru dohodnutého v roku 2019, ale niekoľkokrát pozastaveného, uviedli vo štvrtok obe strany.

Dohodu musí ešte schváliť predstavenstvo MMF. A podarilo sa ju dosiahnuť až potom, ako Islamabad prijal niekoľko fiškálnych a menových opatrení na kontrolu obrovského rozpočtového deficitu a deficitu bežného účtu, uvádza sa vo vyhlásení MMF.

Fond predpokladá, že jeho predstavenstvo zvýši záchranný úver zo 6 na 7 miliárd USD a predĺži jeho trvanie do júna budúceho roka.

Pakistanská vláda zvýšila ceny energií o viac ako 50 %, uvalila jednorazovú super daň na zisky firiem a sľúbila zreformovať energetický sektor, aby získala prístup k úveru.

Trhy mali obavy, že Pakistan, piata najľudnatejšia krajina sveta s 220 miliónmi obyvateľov, môže skončiť ako Srí Lanka a neuhradiť svoje obrovské zahraničné dlhy.

Devízové rezervy Pakistanu klesli pod 10 miliárd USD, čo sotva stačí na podporu dovozu na dva mesiace.

Podľa ekonomických expertov oživenie pôžičky MMF pomôže Pakistanu požiadať o finančné prostriedky politického spojenca Čínu, spriatelené štáty na Blízkom východe, ako je Saudská Arábia, a iných globálnych veriteľov.

(1 EUR = 1,0067 USD)