Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

PALENČÁR: Nedostatok nových bytov v Bratislave zvyšuje ceny starších

Ilustračné foto Foto: TASR

Spomedzi lokalít Bratislavy označil za najdrahšie Staré Mesto a jeho Hradný kopec z ktorejkoľvek strany.

Bratislava 9. augusta (TASR) – V Bratislave je napriek masívnej developerskej výstavbe stále nedostatok hotových dvojizbových a trojizbových bytov. Upozornil na to prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár, podľa ktorého to spôsobuje veľký tlak na zdražovanie starších bytov. V niektorých lokalitách hlavného mesta sa ceny za rok zvýšili o 10 až 15 %.

"Štandardná požiadavka klienta je trojizbový byt do 150.000 eur v Bratislave. Ak si klient povie – bol som v banke, mám v ruke bankový prísľub alebo hypotekárny certifikát, chcem si kúpiť tento byt, ale chcem do pol roka bývať, nevie ešte nájsť svoju požiadavku na trhu s novými bytmi a obracia sa na sekundárny trh. Práve toto spôsobuje enormný nárast cien starých bytov," uviedol Palenčár v rozhovore pre TASR.

Napriek aktuálnemu boomu rezidenčných projektov nie je podľa neho na bratislavskom trhu dostatok hotových nových bytov. "Veľké množstvo klientov nemá čas čakať. Predpokladám, že táto situácia sa bude v krátkom období meniť, pretože nové projekty sú pripravené a ďalšie sa dokončujú. Je predpoklad, že už nebude taký veľký tlak na ceny starých bytov a práve tie budú stagnovať, respektíve sa budú znižovať," predpovedá Palenčár.

Poukázal na to, že v niektorých lokalitách Bratislavy sa ceny za rok zvýšili o 10 až 15 %, čo je podľa neho už na hrane. Takéto zvyšovanie cien nepovažuje za dlhodobo udržateľné. Štvorcový meter nehnuteľnosti v Bratislavskom kraji možno kúpiť v priemere za 1785 eur. Okrem bytov rástli aj ceny rodinných domov v okolí hlavného mesta a ľudia opäť prejavujú záujem o bývanie v satelitoch.

"Ale už to nie je to, čo bývalo pred krízou, že bývať v blízkosti mesta v satelite je nejakým luxusom alebo nadštandardom. Naopak, dnes je to alternatíva k bývaniu v byte v meste. Ak máme ako rodina 150.000 eur, hypotéku, máme alternatívu kúpiť si pekný trojizbový byt v Bratislave alebo pekný štvorizbový rodinný dom s vlastným pozemkom v satelite, ako je Dunajská Lužná, Kalinkovo, Bernolákovo a podobne," opísal prezident NARKS.

"Pokiaľ chce dnes niekto luxusný rodinný dom, tak už sa netlačí von z Bratislavy, do veľkej miery sa snaží umiestniť svoj dom v Bratislave a tam hľadá pozemok," dodal.

Spomedzi lokalít Bratislavy označil za najdrahšie Staré Mesto a jeho Hradný kopec z ktorejkoľvek strany. "Najväčšia časť klientov má záujem o Ružinov, Ružinov je dnes druhá najdrahšia lokalita po Starom Meste. Je to dobrou dostupnosťou do mesta, vynikajúcou infraštruktúrou, veľkým podielom zelene, ktorý tu je a nízkou kriminalitou oproti niektorým iným lokalitám. A ceny sú, samozrejme, podstatne nižšie ako v Starom Meste, čiže klienti si môžu dovoliť kúpiť si nehnuteľnosť v Ružinove," zhodnotil Palenčár.

Nasledujú podľa neho ďalšie mestské časti ako Karlova Ves, Rača – Krasňany, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Petržalka, Dolné hony, Podunajské Biskupice a Vrakuňa.