Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Panasonic v Krompachoch končí s výrobou, o prácu príde vyše 400 ľudí

Firma Panasonic v Krompachoch/Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Podľa primátorky mesta Ivety Rušinovej je to strašný úder pre celý región.

Krompachy 1. októbra (TASR) - Spoločnosť Panasonic AVC Networks Slovakia (PAVCSK) v Krompachoch plánuje ukončiť svoju výrobnú činnosť pozostávajúcu z výroby Blu-Ray (BD) prehrávačov a rekordérov, DVD rekordérov a dosiek plošných spojov (PCB) pre televízory.

Informovala o tom PR manažérka spoločnosti Andrea Maršáková s tým, že dôvodom je fakt, že európsky trh záznamových zariadení pre video sa neustále zmenšuje. O prácu tak príde minimálne 400 ľudí z regiónu.

Medzi hlavné príčiny patrí zrýchľujúce sa rozširovanie služieb VOD, čoraz väčšia dostupnosť USB-HDD kompatibilných televízorov, ako aj neustále klesajúce ceny týchto výrobkov. "Objem predaja spoločnosti PAVCSK sa bez straty celkového trhového podielu za posledných päť rokov znížil o viac ako 50 % a nepredpokladáme, že tento trend a vývoj na trhu sa v budúcnosti zmenia," uviedla Maršáková.

Slovensko je závislé od dvoch odvetví
Podľa riaditeľa Inštitútu zamestnanosti Michala Páleníka v rámci regiónu o prácu príde dosť veľa ľudí, čo považuje za veľmi negatívny stav. Tiež skonštatoval, že Slovensko je z pohľadu priemyslu závislé od dvoch odvetví.

"Sú nimi automobilový priemysel a práve elektrotechnický priemysel. Celosvetový dopyt po elektrotechnickom priemysle má podobné tendencie ako po automobilovom. Nie je dobré, aby ekonomika mala vcelku jednostrannú orientáciu. Zrušenie stredného či väčšieho zamestnávateľa je negatívne," zhodnotil pre TASR Páleník.
Práve pokles výroby a nevyhnutné fixné náklady spojené s činnosťou PAVCSK už naďalej neumožňujú udržať spoločnosť životaschopnú a ziskovú, a to ani napriek viacerým aktivitám zameraným na zníženie fixných nákladov a zvýšenie efektivity výroby, ktoré boli realizované počas predchádzajúcich rokov. "Ukončenie výroby pre všetky videoprodukty je plánované k 31. decembru, zostávajúca výroba PCB by mala byť ukončená v máji 2015. Výroba tzv. High-end BD prehrávačov, BD rekordérov, ako aj výroba PCB pre televízne prijímače bude presunutá do spoločnosti PAVCCZ v Plzni v Českej republike, v záujme zabezpečenia ziskovosti výroby uvedených produktov, a to využitím dostupných zdrojov a infraštruktúry v PAVCCZ," doplnila Maršáková.

Plánované ukončenie produkcie by sa malo dotknúť 656 zamestnancov v trvalom pracovnom pomere. Celkom 215 zamestnancom, primárne spojeným s výrobou produktov, ktoré sa navrhujú previesť do spoločnosti PAVCCZ, bude ponúknutá možnosť pokračovania pracovného pomeru, a to v plzenskej spoločnosti PAVCCZ.

"Je nám veľmi ľúto všetkých následkov, ktoré tento krok spôsobí dotknutým zamestnancom a ich rodinám, považujeme ho však za nevyhnutný pri zabezpečení udržateľnej budúcnosti pre zostávajúcu výrobu videoproduktov v Európe," konštatovala Maršáková. Manažment spoločnosti o svojom pláne oficiálne informoval všetkých zamestnancov, zástupcov zamestnancov, ako aj príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Spoločnosť je pripravená v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny SR poskytnúť všetkým zamestnancom podporu pri hľadaní nového zamestnania. "Súčasne budeme spolupracovať aj na organizovaní tzv. búrz práce za účasti významných agentúr dočasného zamestnávania," uzavrela.
Foto: TASR/František Iván

Ukončenie výroby je podľa primátorky úder pre región

Spoločnosť Panasonic dnes ohlásila plány na ukončenie výroby vo fabrike v Krompachoch, podľa primátorky mesta Ivety Rušinovej je to strašný úder pre celý región. "Oficiálne ešte nič neviem, pretože až vo štvrtok (2.10.) budeme mať so zástupcami spoločnosti stretnutie na mestskom úrade. To, čo zatiaľ viem, som sa dozvedela len z médií,“ uviedla pre TASR Rušinová.

V krompašskom závode pracovali ľudia nielen z mesta, ale aj okolitých obcí. Podľa primátorky to tak postihne široký región stredného Spiša. Dohromady príde o prácu minimálne 400 ľudí, ďalším viac ako 200 zamestnancom spoločnosť ponúkne pracovné miesto v plzenskej fabrike. „Doposiaľ nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mala výroba skončiť. Boli v lete nejaké šumy okolo toho, ale spoločnosť nám nič nenaznačila a povedali nám, že o budúcnosti výroby v Krompachoch rozhoduje vedenie spoločnosti v Japonsku,“ upozornila Rušinová.

Nezamestnanosť sa v regióne pohybuje na úrovni 15 až 20 percent. „Veľmi ťažko mi je o tom hovoriť. Staviame hnedý priemyselný park, ktorý by mal byť ukončený do konca roka, dúfame, že sa nám podarí tam niekoho dotiahnuť, rokujeme s niekoľkými investormi, snáď to trošku pomôže tomuto regiónu. Sú to dve pekné nové výrobné haly, s technickou infraštruktúrou a výrobnou plochou 5000 metrov štvorcových,“ dodáva Rušinová.

TASR prináša chronologický prehľad prepúšťania pracovníkov v slovenských firmách od začiatku roka 2012 do dnešného dňa.

4. februára 2014 – Spoločnosť Emerson z Nového Mesta nad Váhom prepustí viac ako stovku zamestnancov. Redukcia počtu pracovníkov súvisela s presunutím výroby jedného zo stredísk do Rumunska. Ukončenie prevádzky ku koncu júna 2014 sa malo dotknúť 111 zamestnancov.

18. decembra 2013 – Vedenie spoločnosti Cestné stavby Liptovský Mikuláš prepustí na prelome rokov približne 75 z celkového počtu 180 zamestnancov.

4. júna 2013 - Hromadné prepúšťanie 289 ľudí nahlásilo na úrad práce vo Veľkom Krtíši päť spoločností, patriacich pod HrKo Holding. Firma, ktorá bola v okrese známa najmä chovom sliepok na vajcia, uviedla ako dôvod vnútorné organizačné zmeny, nadbytočnosť a finančnú krízu.

7. decembra 2012 - Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Banskej Štiavnici dostal jedno hlásenie o hromadnom prepúšťaní. Výpoveď od bližšie nekonkretizovaného zamestnávateľa má v priebehu mesiaca december dostať 19 ľudí.

12. novembra 2012 - Redukcia zamestnanosti v spoločnosti PPS Group Detva bola nevyhnutným krokom k tomu, aby si firma zachovala konkurencieschopnosť a bola schopná garantovať prácu pre ostatných zamestnancov, vrátane nadštandardných sociálnych výhod. Pripravované zmeny sa dotkli 180 kmeňových zamestnancov. Hromadné prepúšťanie bolo nahlásené na úrad práce.

12. novembra 2012 - Hromadné prepúšťanie 36 ľudí ohlásil zamestnávateľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Rimavskej Sobote. Zamestnanosť znižovali vo firme CSM Tisovec. Väčšinou sa však dohodli na predčasnom odchode zamestnancov do dôchodku a na ich miesta nových neprijali. S problémami zápasila aj ďalšia firma v Tisovci. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podrobnejšie informácie o prepúšťaní nezverejnil.

12. novembra 2012 - Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Banskej Štiavnici dostal jedno hlásenie o hromadnom prepúšťaní. O prácu malo prísť 32 ľudí.

30. marca 2012 – Akciová spoločnosť Belfein Slovakia nahlásila Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Čadci hromadné prepúšťanie 89 zamestnancov.

9. februára 2012 - Americký nápojový koncern PepsiCo plánoval zrušiť zhruba 8700 pracovných miest, čo znamenalo 3 % jeho pracovnej sily. Prepúšťanie sa dotklo zamestnancov v 30 krajinách sveta.

31. januára 2012 - ÚPSVaR Košice evidoval k tomuto dňu šesť nahlásených hromadných prepúšťaní, všetky boli nahlásené ešte v roku 2011. Z uvedeného počtu bolo päť hromadných prepúšťaní ku dňu 31. januára ukončených.

10. januára 2012 - Plynárenská prepravná spoločnosť Eustream prepustila do konca marca toho roku vyše 100 zamestnancov - nahradili ich stroje.