Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Panasonic kupuje americkú softvérovú firmu Blue Yonder

Panasonic Foto: TASR/AP

Podľa Nikkei spoločnosť bude pravdepodobne financovať akvizíciu americkej firmy z vlastných zdrojov.

Tokio 8. marca (TASR) - Japonská spoločnosť Panasonic kupuje americkú softvérovú firmu Blue Yonder za 700 miliárd jenov (5,42 miliardy eur). Informoval o tom v pondelok denník Nikkei, podľa ktorého ide o najväčšiu akvizíciu japonského výrobcu elektroniky od roku 2011.

Minulý rok kúpil Panasonic 20-% podiel v spoločnosti Blue Yonder za 86 miliárd JPY a teraz je v záverečnej fáze získania zvyšného podielu od akcionárov, medzi ktorých patrí aj Blackstone Group, napísal Nikkei s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Japonská spoločnosť sa chce zamerať na rozšírenie hardvéru, ktorý kombinuje softvér, senzory a ďalšie zariadenia a pomáha tak firmám zvýšiť prevádzkovú efektivitu, uviedol Nikkei.

Spoločnosť Panasonic sa k článku zatiaľ nevyjadrila.

Dohoda bude najväčšou akvizíciou Panasonic od roku 2011, keď minul 800 miliárd JPY za to, aby sa Sanyo Electric a Panasonic Electric Works stali jeho 100-percentnými dcérskymi spoločnosťami.

Podľa Nikkei spoločnosť bude pravdepodobne financovať akvizíciu americkej firmy z vlastných zdrojov. Je však tiež možné, že zváži aj pôžičky.

(1 EUR = 129,30 JPY)