Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Panasonic zatvorí budúci rok svoj závod v Maďarsku

Panasonic Foto: TASR/AP

Japonský výrobca elektroniky bojuje s obmedzenými financiami, preto od septembra postupne ukončí výrobu solárnych článkov vo svojom jedinom európskom závode tohto druhu.

Tokio 5. júla (TASR) - Japonská spoločnosť Panasonic plánuje v roku 2014 zatvoriť svoj závod v Maďarsku, pričom prepustí všetkých zhruba 500 zamestnancov. Ide o súčasť reštrukturalizácie firmy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na článok, ktorý dnes uverejnil japonský hospodársky denník Nikkei.

Japonský výrobca elektroniky bojuje s obmedzenými financiami, preto od septembra postupne ukončí výrobu solárnych článkov vo svojom jedinom európskom závode tohto druhu. Ostanú mu však ešte dve továrne na výrobu solárnych článkov - jedna na západe Japonska a druhá v Malajzii.

Odbyt solárnych panelov na európskom trhu klesá, čiastočne preto, lebo vlády na starom kontinente znížili štátne dotácie na výrobu elektriny zo slnka. Naopak, na japonskom trhu dopyt po paneloch stúpa, aj vďaka zvýhodneným tarifám na energie z obnoviteľných zdrojov.

Tieto faktory spolu s oslabením jenu sú dôvodom, prečo Panasonic presúva výrobu solárnych článkov z Európy do Japonska, tvrdia noviny Nikkei.

Spoločnosť by chcela v aktuálnom obchodnom roku, ktorý končí 31. marca 2014, zvýšiť globálny odbyt svojich solárnych článkov o 25 %.