Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Pandémia koronavírusu spôsobila pokles ekonomiky SAE o viac než 6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa štatistického centra ekonomika SAE je úzko prepojená so zahraničným obchodom, zahraničnými investíciami, cestovným ruchom a sektorom logistiky.

Dubaj 2. mája (TASR) - Ekonomika Spojených arabských emirátov (SAE) zaznamenala v minulom roku pokles o viac než 6 %. Podobne ako v prípade iných krajín aj hospodárstvo SAE zasiahli opatrenia určené na zmiernenie šírenia nového koronavírusu.

Ako v nedeľu uviedlo Centrum SAE pre štatistiku a hospodársku súťaž, ktoré zverejnilo predbežné údaje, ekonomika SAE klesla v roku 2020 o 6,1 %, keď protipandemické opatrenia zasiahli viacero kľúčových sektorov.

Podľa štatistického centra ekonomika SAE je úzko prepojená so zahraničným obchodom, zahraničnými investíciami, cestovným ruchom a sektorom logistiky. Všetky tieto oblasti ovplyvnila vlani pandémia nového koronavírusu, keď v jej dôsledku klesla medzinárodná doprava, obchod a investície.

Ekonomika bez zahrnutia ropného sektora zaznamenala v minulom roku pokles o 6,2 %. Najviac ju ovplyvnili hoteliérske služby a gastronómia, kde pokles dosiahol 23,6 %. Veľkoobchod a maloobchod klesli o 13,1 % a stavebníctvo o 10,4 %.

Tento rok by ekonomika SAE mala zaznamenať rast, jeho tempo však zďaleka nedosiahne rozsah poklesu z minulého roka. Ako uviedla centrálna banka SAE minulý mesiac, rast očakáva na úrovni 2,5 %.