Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pandémia stála belgický systém sociálneho zabezpečenia skoro 19 mld.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vplyv ochorenia COVID-19 na systém sociálneho zabezpečenia na tento rok sa zatiaľ odhaduje na 617 miliónov eur v podobe straty príjmov a 6,5 miliardy eur vo forme dodatočných výdavkov.

Brusel 10. novembra (TASR) - Podľa údajov belgického Dvora audítorov dosah pandémie nového koronavírusu na systém sociálneho zabezpečenia v Belgicku predstavuje momentálne približne 19 miliárd eur, z toho 12 miliárd pripadá na rok 2020 a ďalších sedem miliárd na tento rok. Uviedla v stredu tlačová agentúra Belga.

Dvor audítorov vypočítal vplyv pandémie na národný systém sociálneho zabezpečenia. Pre koronakrízu mal tento systém nižšie príjmy a musel čeliť väčším výdavkom než v predošlých rokoch. Týkalo sa to napríklad nemocníc, ktoré potrebovali dodatočné finančné zdroje, aby zvládali boj s pandémiou. Rozhodujúca bola aj dodatočná finančná podpora pre podniky a pracovníkov.

Podľa správy Dvora audítorov predloženej poslancom federálneho parlamentu na základe predbežných údajov dostupných koncom augusta 2021 došlo počas vlaňajšieho roka k strate príjmov vo výške jednej miliardy eur a k dodatočným výdavkom vo výške 10,9 miliardy eur, čo spolu predstavuje takmer 12 miliárd eur.

Vplyv ochorenia COVID-19 na systém sociálneho zabezpečenia na tento rok sa zatiaľ odhaduje na 617 miliónov eur v podobe straty príjmov a 6,5 miliardy eur vo forme dodatočných výdavkov, čo celkový negatívny dosah zaokrúhľuje na približne sedem miliárd eur.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)