Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Pandémia stlačila hongkonské aerolínie do straty vyše 1 mld. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aerolínie Cathay Pacific v stredu informovali, že za prvých šesť mesiacov roka zaznamenali stratu 9,87 miliardy hongkonských dolárov (1,08 miliardy eur).

Hongkong 12. augusta (TASR) - Hongkonská letecká spoločnosť Cathay Pacific oznámila za 1. polrok tohto roka stratu za vyše miliardu eur. Rovnako ako ďalšie aerolínie aj hongkonský dopravca doplatil na pandémiu nového koronavírusu, ktorá prakticky odstavila leteckú dopravu vo svete.

Aerolínie Cathay Pacific v stredu informovali, že za prvých šesť mesiacov roka zaznamenali stratu 9,87 miliardy hongkonských dolárov (1,08 miliardy eur). V rovnakom období minulého roka dosiahla spoločnosť zisk 1,35 miliardy HKD.

Tržby klesli o 48,3 % na 27,67 miliardy HKD, keď karanténne opatrenia na zmiernenie šírenia nového koronavírusu dočasne zastavili osobnú leteckú prepravu. Za 1. polrok prepravili Cathay Pacific iba 4,4 milióna cestujúcich, čo medziročne predstavuje pokles o 76 %. V prvých mesiacoch vírus obmedzil prepravu cestujúcich medzi Hongkongom a pevninskou Čínou a v ďalších prepravu do ostatných krajín sveta, do ktorých sa nový koronavírus rozšíril neskôr. Výsledky pomohla zmierniť nákladná preprava, tržby z ktorej medziročne vzrástli.

"Prvých šesť mesiacov roka 2020 bolo najzložitejších v celej viac než 70-ročnej histórii Cathay Pacific," povedal po oznámení výsledkov šéf spoločnosti Patrick Healy. Ako dodal, celosvetová zdravotná kríza zdecimovala turistický priemysel, pričom budúcnosť je naďalej veľmi neistá. Väčšina analytikov podľa Healyho predpokladá, že potrvá niekoľko rokov, než sa cestovný ruch dostane na úroveň spred nástupu pandémie.

(1 EUR = 9,1320 HKD)