Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pandémia stojí za najprudším nárastom zadlženosti od 2. svetovej vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Experti MMF však považujú prudký nárast verejných dlhov v minulom roku za opodstatnený

Washington 15. decembra (TASR) - Pandémia spôsobila v roku 2020 najprudší nárast zadlženosti od druhej svetovej vojny, uviedol Medzinárodný menový fond (MMF).

Podľa analýzy MMF zverejnenej v stredu sa zadlženosť v minulom roku zvýšila o 28 percentuálnych bodov na 256 % globálneho hrubého domáceho produktu (HDP). Celkový objem dlhu sa na konci vlaňajška dostal na 226 biliónov USD (200 biliónov eur).

Za o niečo viac než polovicou nárastu dlhu boli nové vládne pôžičky, keď globálny verejný dlh vyskočil na rekordných 99 % HDP. Dlhy nefinančných firiem (98 % HDP) a domácností (58 % HDP) takisto dosiahli nové maximá.

Predovšetkým finančná kríza z rokov 2008/2009 rovnako ako koronakríza spôsobili prudký nárast verejných dlhov. Prudký nárast zaznamenali predovšetkým rozvinuté ekonomiky, ktorých verejný dlh vyskočil z približne 70 % HDP v roku 2007 na 124 % HDP v roku 2020. Súkromný dlh v rovnakom období rástol výrazne pomalšie zo 164 % HDP na 178 % HDP.

Experti MMF však považujú prudký nárast verejných dlhov v minulom roku za opodstatnený. Vlády podľa nich "ochránili ľudské životy, udržali pracovné miesta a zabránili vlne firemných krachov". Zároveň však tiež varovali pred nebezpečenstvami vysokej zadlženosti. Keď centrálne banky začnú v boji s trvale vysokou infláciou zvyšovať úrokové sadzby, spôsobí to nárast nákladov na obsluhu dlhu a obmedzí fiškálny manévrovací priestor vlád.

(1 EUR = 1,1262 USD)