Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Pandémia znížila kvartálny zisk španielskej energofirmy Iberdrola

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Spoločnosť, ktorá okrem Španielska pôsobí aj na britskom, americkom a brazílskom trhu, v stredu informovala, že za 2. štvrťrok dosiahla čistý zisk 587,9 milióna eur.

Madrid 22. júla (TASR) - Španielsky energetický koncern Iberdrola oznámil za 2. kvartál pokles zisku takmer o 14 %, čo je dôsledok karanténnych opatrení prijatých na zmiernenie šírenia nového koronavírusu. Tie ovplyvnili aj dopyt po elektrickej energii. Za celý 1. polrok však zisk vzrástol o viac než desatinu.

Spoločnosť, ktorá okrem Španielska pôsobí aj na britskom, americkom a brazílskom trhu, v stredu informovala, že za 2. štvrťrok dosiahla čistý zisk 587,9 milióna eur, čo medziročne predstavuje pokles o 13,6 %. Za 1. polrok však zisk vzrástol o 12,2 % na 1,84 miliardy eur, aj keď pandémia nového koronavírusu stála spoločnosť približne 153 miliónov eur.

Prevádzkový zisk EBITDA (zisk pred úrokmi, daňami a odpismi) dosiahol za 1. polrok 4,91 miliardy eur, čo medziročne znamená pokles o 1,4 %. Po úprave o vplyv nového koronavírusu dosiahol prevádzkový zisk 5,07 miliardy eur. V tomto prípade zisk vzrástol o 4,2 %.

Iberdrola zároveň dodala, že rast zisku očakáva aj za celý rok 2020. Tempo rastu by sa podľa firmy malo pohybovať v hornej časti jednocifernej stupnice.